APEL MUP-A NA VOZAČE TRAKTORA, KOMBAJNA I RADNIH MAŠINA

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR VESTI

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Somboru, povodom predstojećih poljoprivrednih radova, apeluje na vozače traktora i radnih mašina, posebno vozače kombajna, da se u saobraćaju na putu pridržavaju odredbi Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Posebno ukazujemo na član 111, kojim je propisano da u saobraćaju na putu uključeno žuto rotaciono ili trepćuće svetlo mora da ima vozilo koje prelazi propisane dimenzije, odnosno vozilo na kome teret prekoračuje dozvoljene dimenzije i vozilo koje prati takav prevoz kada je to određeno u dozvoli za vanredni prevoz, zatim traktor noću, kao i u uslovima smanjene vidljivosti, kao i radna mašina noću i u uslovima smanjene vidljivosti.

Vozač koji se susretne sa vozilom na kome su uključena žuta rotaciona ili trepćuća svetla, treba da poveća opreznost i prilagodi brzinu i način kretanja svog vozila.

Takođe, važno je da se svi učesnici u saobraćaju pridržavaju saobraćajnih propisa koji regulušu tehničku ispravnost vozila, vučenje priključnih vozila, vožnju pod dejstvom alkohola, pravilno raspoređivanje tereta prilikom transporta i drugo.

U motornom vozilu, odnosno na vozilu i priključnom vozilu u saobraćaju na putu, dozvoljeno je prevoziti onoliko lica koliko je označeno u saobraćajnoj dozvoli, na mestima koja su za to predviđena.

Na priključnom vozilu koje vuče traktor može se prevoziti najviše pet osoba, a u tovarnom prostoru motokultivatora mogu se prevoziti najviše tri lica.

Osobe koje se prevoze u tovarnom prostoru ne smeju stajati, sedeti na stranicama karoserije, na nestabilnom teretu ili teretu koji prelazi visinu tovarnog sanduka. Lica koja nisu navršila 14 godina života smeju se prevoziti samo u pratnji punoletnog lica.

Za vreme trajanja žetvenih radova, policijski službenici saobraćajne policije vršiće pojačanu kontrolu saobraćaja sa akcentom na otkrivanju i sankcionisanju navedenih prekršaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *