APATIN-UČITELJI BEZ ĐAKA

APATIN DRUŠTVO KULTURA SOMBOR SRBIJA VESTI VOJVODINA

Da je u Apatinu kao i u ostatku Srbije loša demografska situacija, pokazuju podaci prema kojima će prvi razred u OŠ Žarko Zrenjanin u Apatinu ove godine upisati  dva odeljenja manje nego prošle godine, u Prigrevici  jedno a u Svilojevu ni jedno odeljenje.

Miodrag Bakić , zamenik predsednika opštine Apatin, kaže da je do sada upisano 224 učenika što je za 40 manje nego prethodne školske godine.Prema njegovim rečima u Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“ upisano je 142 učenika, što je za dva odeljenja manje nego prethodne godine.

– Praktično imamo dva odeljenja manje. U Sonti je upisano 36 učenika što je dalo nadu da ćemo možda da oformimo dva odeljenja. Po prvi put u Prigrevici upisujemo 25 učenika ili jedno odeljenje, ta škola je  pre dvadeset godina imala 800 učenika. U Svilojevu prvi put nije upisano odeljenje, tamo imamo samo jednog učenika koji treba da sluša nastavu na mađarskom jeziku , njega moramo usmeriti  u osnovnu školu u Kupusinu. Taj učenik će morati da putuje a i učitelj  će sa njim. U Kupusini imamo 12 učenika koji će da slušaju nastavu na mađarskom jeziku i mislim da će te dve škole morati  da se spoje ukoliko se ovakav trend nastavi, tvrdi Bakić za naš radio.

Bakić je rekao da je situacija slična  i u srednjim školama. -Po prvi put je apatinska gimnazija upisala oko 40, 45 učenika i ove godine će biti oformljena samo dva odeljenja. Građevinska škola oko 30 učenika, tehnička škola 75 učenika i tu se na neki način povećao broj zainteresovanih samo za metalske struke, pre svega varioce , kaže Bakić.

Iako je broj upisanih prvaka manji nego ikad , troškovi održavanja objekata ne prate ovaj trend.Na naše pitanje – hoće li objekti spremno dočekati đake u novoj školskoj godini  Bakić je odgovorio:

-Što se tiče pripreme za novu školsku godinu mi smo svim školama obezbedili određene količine goriva, da sve škole mogu normalno da izvode nastavu. Sve škole su okrečene. Dobili smo šest miliona za adaptaciju zgrade muzičke škole, radovi se još uvek izvode.Ministarstvo prosvete je takođe dalo šest miliona za školu u Sonti da se promeni stolarija.U ostale škole uložili smo oko 15 miliona dinara za krečenje, uređenje i popravke. Ono što je bitno, a tiče se udžbenika, mi smo pre dve ili tri godine uložili 2 miliona za nabavku udžbenika za decu čiji roditelji primaju materijalno obezbeđenje,ti se udžbenici svake godine prikupe i vraćaju nazad da se proslede drugim učenicima. Tako da ćemo ove  godine sa nekim malim ulaganjima, oko 500 hiljada dinara i drugim učenicima obezbediti udžebenike a deci iz siromašnijih porodica i besplatnu užinu.

-Takođe smo pripremili u budžetu i 23 miliona dinara za svu decu sa apatinske teritorije koja putuju u srednje škole – kaže Bakić. -Pozivam roditelje čija deca putuju u Somborske škole da dođu u Odeljenje za dečiju zaštitu gde će dobiti uputstva šta treba da pripreme od dokumentacije, poručio je na kraju.

Miodrag Bakić ,april 2014 (2)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *