АПАТИНУ НЕДОСТАЈЕ ХРАНИТЕЉСКИХ ПОРОДИЦА

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

У Апатину има свега 9 хранитељских породица, а потребно је око 20 да би сва деца без родитељског старања имала адекватан смештај, саопштила је директорка Центра за социјални рад из Апатина, Николина Сучевић која је позвала све потенцијалне хранитеље да се јаве овој установи.

У вези са овим проблемом апатински ЦСР покренуо је и Клуб хранитеља намењен деци на хранитељском смештају и хранитељима ради пружања додатне подршке, као и за унапређење рада хранитеља.

-Циљеви увођења ове услуге су јачање улоге хранитеља кроз развијање њихових знања, ставова и вештина, унапређење компетенција постојећих хранитеља и одржавање њихове мотивације за хранитељство, затим стварање функционалног модела пружања подршке, изградња партнерског односа и подизање нивоа квалитета сарадње са хранитељским породицам, подршка хранитељским породицама кроз разноврсне мере и активности којима се обезбеђују оптимални услови за развој детета, подршка деци на породичном смештају и младима у процесу осамостаљивања изјавила је Сучевићка.

Она је додала да је један од основних циљева клуба психосоцијална подршка деци на хранитељству приликом смештања и боравка, у периоду транзиције, изласка из заштите, све док нису у стању да се сама суочавају са изазовима самосталног живота.

-Овај клуб је одговор на потребе младих ометених несигурним обрасцима везивања, који су имали потребу да експлоришу и модификују негативна искуства како би стекли успешније моделе изградње односа са другима, интегрисања прошлост, развијања самопоштовања и успешног уласка у свет одраслих, појашњава директорка Центра за социјални рад.

Хранитељске породице имају помоћ од државе, па месечно добијају редовну надокнаду за свој раду у износу од 15.000-25.000 динара, у зависности од броја деце о којима се стара. Деца која иду у школу имају плаћену екскурзију, уџбенике и прибор за школу, као и превоз ако се школују ван места становања као и плаћене трошкове матуре. Деца старија од 7 година имају џепарац.

Идеја хранитељства је да сва деца одрастају у породичном окружењу и да се смањи број деце у установама. Како би постали хранитељи, заинтересована лица морају проћи селекцију и похађати обуку, а поред стандардне личне документације (података о приходима, крштенице и држављанства ), треба да потврде да немају теже болести које би им могле отежати бригу о деци или неку од болести зависности, да нису осуђивани, као и да нису лишени родитељског права или пословне способности.

2 thoughts on “АПАТИНУ НЕДОСТАЈЕ ХРАНИТЕЉСКИХ ПОРОДИЦА

  1. A sta je sa decom koja su bez roditelja ostavljena kod babe dede retke itd koja nemaju pravo na socijalno deciji i bilo kakva primanja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.