АПАТИНСКИМ УЧЕНИЦИМ И СТУДЕНТИМА ВЕЋЕ СТИПЕНДИЈЕ У 2019. ГОДИНИ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Општина Апатин донела је одлуку о повећању износа стипендија које додељује ученицима и студентима у 2019. години са 7000 на 9000 динара месечно.

– Ово је сигурно одлична вест за све наше студенте. Повећање ће важити од идуће буџетске године. За сада, стипендије које ће бити исплаћене за 2018. годину ће бити по досадашњем износу, односно, 7000 динара. Од јануарске стипендије 2019. године креће повећање које ће изностити 9000 динара. Мислим да ће студенти и њихови родитељи то да осете у свом буџету. Пуно пута сам слушала да општина Апатин има велики број стипендиста и заиста сам се уверила да их имамо више него округ заједно. Ове године у Општини Апатин 181 студент испуњава услове за стипендирање што је озбиљна цифра, рекла је Дубравка Кораћ, потпредседница Општине Апатин.

Смерови на факултетима за које општина издваја стипендије су првенствено дефицитарна занимања за рад у општини, као што су математика, физика, природне науке, кадар у области страних језика.

– То нам је већ годинама бољка. Студенти који заврше те факултете, а није их лако завршити, налазе врло добра радна места у Новом Саду, Београду, односно, местима у коијма су студирали и не враћају се у нашу општину. То је наш велики проблем. Поред њих, потреби су нам стручњаци свих профила. Не треба се ограничавати само на одређени смер, ако сте најбољи у некој области којом се бавите, ви сте потребни овој општини. Тако да не треба бирати само по потреби, него и по афинитету. ИТ сектор се развија на глобалном нивоу где студенти имају могућност индивидуалног запошљавања и рада. То је нешто што је као смер, тренутно најпожељније, рекла је Дубравка Кораћ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *