APATINSKI VINOGRADARI PRVI PUT PROSLAVILI SVETOG TRIFUNA

APATIN DRUŠTVO KULTURA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA ZANIMLJIVOSTI

Prvi put od kad postoje pisani tragovi, apatinski vinogradari su odlaskom u vinograd i rezanjem prvog čokota, obeležili  Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i voćara.

I pored činjenice da u apatinskoj opštini trenutno i nema mnogo zasada pod vinovom lozom, danas se dvadesetak ljubitelja vinograda i vina okupilo kako bi proslavili ovaj dan.

Goran Ajduković, prvi domaćin ove slave u Apatinu, ugostio je kolege u svom vinogradu gde je i obavljena ceremonija sečenja slavskog kolača. Obeležavanje slave je počelo u hramu “Sabor Svetih Apostola”  liturgijom u 8 a nastavljeno u vinogradu, gde je usledilo rezanje prvog čokota i osveštanje vinove loze a kasnije obavljen i tradicionalni vinogradarski doručak.

– Zaista mi je veliko zadovoljstvo i čast da danas budem domaćin prvoj proslavi Svetog Trifuna u Apatinu. Imam malu površinu pod vinovom lozom, zasadio sam 500 čokota Tamjanike i Treminca i verujem da ću u godinama koje su preda mnom povećati ovaj broj. Mnogo je onih koji su pokrčili vinograde i okrenili se nekoj drugoj i lakšoj proizvodnji. Vinograd traži slugu – kaže Ajduković.

U Apatinu je prema njegovim rečima oko 10 hektara pod vinovom lozom.Tradicionalno se sade “Župljanka”, „Rizling“ , “Slankamenka” i “Otelo” i njih poljoprivrednici koriste uglavnom za sopstvenu upotrebu. Organizator ovogodišnje proslave Svetog Trifuna je apatinska organizacija Društva srpskih domaćina a kumstvo je za sledeću godinu preuzeo Dragan Ignjatov.

Goran Ajduković, proslava Svetog Trifuna, Apatin 2015 (3) Goran Ajduković, proslava Svetog Trifuna, Apatin 2015 (1)