APATINSKI SOCIJALISTI NA PROSLAVI 25 GODINA SPS-A U VOJVODINI

APATIN STRANAČKA HRONIKA VESTI

Predsednik Socijalističke partije Srbije, Ivica Dačić, izjavio je na proslavi jubileja, dvadeset i pet godina od osnivanja stranke, da su se članovi i simpatizeri SPS i koalicioni partneri okupili ne zbog prošlih, već zbog budućih dvadeset i pet godina.

Dačić je na skupu, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, rekao da je SPS kroz svoju istoriju imala mnogo potresa i preživela mnogo toga čime je pokazala svoju snagu.

Proslavi jubileja prisustvovalo je oko pedeset članova SPS iz apatinske opštine. Među njima je najviše bilo mladih socijalista.

– Da nije bilo SPS, Vojvodina i vojvođansko pitanje bili bi internacionalizovani baš kao što je internacionalizovano pitanja Kosova i Metohije – rekao je Dačić.

On je kazao da je platforma SPS za izbore u Vojvodini da je Vojvodina srpska, da je autonomija u Srbiji, a ne protiv Srbije.

Osvrćući se na period kada je osnovan SPS i kada je na njegovom čelu bio Slobodan Milošević, Dačić je rekao da bi, u situaciji kada je došlo do raspada Jugoslavije i kada su Srbi napadani u Hrvatskoj i Bosni i Hecegovini, njegov odnos prema takvoj situaciji bio isti kao tadašnji odnos Miloševića.

– Bez obzira šta ko mislio o Miloševiću, nismo mi ti koji ćemo određivati njegovu istorijsku ulogu već će to uraditi vreme, a ja mogu da kažem da smo mi u SPS ponosni na sve dobro što je Milošević uradio – rekao je Dačić.

On je istakao da je više od pola svog života proveo u SPS, da je ta partija imala i dosta grešaka u svojoj prošlosti, ali da je veliki uspeh to što je uspela da izvuče pouke iz tih grešaka.

Pominjući koalicije u kojima je SPS bio u prethodnom periodu, Dačić je rekao da je značajna odluka bila 2008. godine, kada je ta stranka ušla u koaliciju sa DS i da je tim činom SPS doprineo evropskom putu Srbije, a da je 2012. godine SPS takođe doneo dobru odluku kada je ušao u koaliciju sa naprednjacima.

Na skupu su govorili i lideri JS i PUPS Dragan Marković Palma i Milan Krkobabić.

Pre obraćanja Dačića prisutnima, lideru SPS i predsedniku Pokrajinskog odbora SPS u Vojvodini Dušanu Bajatoviću uručene su posebne plakete.

Bajatović, koji je najavljen kao budući premijer AP Vojvodine, rekao je da u Vojvodini živi blizu 30 različitih nacionalnosti, da znaju da žive jedni sa drugima, a ne nametnuto jedni pored drugih.

– Potpuno sam spreman da preuzmem mesto vojvođanskog premijera i to mi neće biti prvo radno mesto – rekao je Bajatović.

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić pozvao je Jedinstvenu Srbiju (JS) i Partiju ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) da na predstojeće lokalne i pokrajinske izbore ponovo izađu u koaliciji.

Dačić je naglasio da je SPS spremna za lokalne i pokrajnske izbore, ali da, kako je kazao, mogu biti raspisani i republički izbori.

 

izvor: Socijalistička omladina Apatin