APATINSKI PROSVETARI OD SUTRA U ŠTRAJKU

APATIN DRUŠTVO EKONOMIJA KULTURA SOMBOR VESTI

Sutra će u svim osnovnim i srednjim školama u Apatinu časovi biti skraćeni na 30 minuta.Odluku o štrajku su donela četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika nakon neuspelih pregovora sa ministrom prosvete dr Srđanom Verbićem.
Na pitanje novinara da li to znači da će u školama zvono zvoniti dva puta, oni su odgovorili da je oko 75 odsto nastavnika u jednom od ova četiri sindikata, ali da je realnost da ima nastavnika koji nisu članovi sindikata i koji će držati normalne časove.
Normalne časove će kako saznajemo obavljati i pojedini prosvetni radnici u apatinskim školama.Za one koji su odlučili da nestupe u štrajk direktori škola su tražili obrazloženje u pisanim izjavama.
Tomislav Živanović, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost” je pozvao roditelje da se pridruže prosvetarima, „jer i njima treba da bude cilj kvalitetno školovanje njihove dece”.
Predstavnici sindikata očekuju da u štrajk stupi oko 1.000 škola, a dokle će trajati, rečeno je, zavisiće od Ministarstva i vlade. Prema informacijama do kojih je došla naša redakcija prosvetni radnici bi bili zadovoljni da im se ispune barem dva od tri zahteva – da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plate dok se ne urade platni razredi i izjednače plate svih zaposlenih u javnom sektoru.
Škole su već dobile dopis o smanjenju plata od 10 odsto što znači da plata nastavnika pada na trideset i nešto hiljada dinara. Sindikalisti traže i potpisivanje novog kolektivnog ugovora.
Predstavnici sindikata su naglasili da će svi propušteni časovi biti nadoknađeni kad se štrajk završi. Pomoćnik ministra Zoran Kostić izbegao je da odgovori direktno na pitanje da li će štrajkačima biti smanjene plate, objasnivši da to nije u nadležnosti Ministarstva, već direktora škola.
I jedni i drugi su rekli da ovim štrajkom neće biti dovedeno u pitanje prvo polugodište i da rad na novim zakonskim rešenjima počinje tokom iduće nedelje.