ВЛАСНИЦИ ЛОКАЛА ДУЖНИ ДА МУШТЕРИЈЕ УПОЗОРЕ ДА НОСЕ МАСКЕ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Убрзо ће почети кажњавање!
Очигледно је да нисмо довољно добро схватили релаксацију мера, рекао је помоћник министра здравља из Сектора за инспекцијски надзор Горан Стаменковић.

Сматра да би степен одговорности требало да подигнемо на још виши ниво, не само када се ради о правним лицима који су под надзором инспекција.

“Сви напори који су улагани у претходна два месеца од стране државе и Министарства здравља је требало да уроде плодом и да то жариште у Србији буде анулирано и да не постоји у многим градовима”, рекао је Стаменковић за РТС.

Говорећи о томе шта се дешава ако број заражених буде повећан само у једном граду, Стаменковић указује на то да локални кризни штаб предузима мере и ангажује све инспекцијске службе.

“Заводи за јавно здравље су први на потезу, они су наши први сарадници. На основу њихових података о броју оболелих грађана добијамо и податке о контактима и на основу тога смо ставили у претходна два месеца више од 23.000 грађана у изолацију у кућним условима. Толико је решења откуцано од стране надлежне санитарне инспекције у сарадњи са заводима за јавно здравље”, каже он.

Указао је да је велики број санитарних инспектора и даље на граничним прелазима и велики број њих 24 сата покрива граничне прелазе и тај број инспектора је ставио под надзор 20.000 путника и исконтролисао 11.000 авиона. У питању је 90 инспектора за целу Себију, а 57 је на граничним прелазима.

“До сада је извршено преко 550 надзора у објектима услужних делатности, фризерским и козметичким салонима, теретанама и фитнес клубовима. Вршен је и надзор дела угоститељских објеката, који су у тржним ценртима, радили смо превентивне надзоре почетка рада у предшколским условима, и у школским објектима где постоје продужени боравци”, каже Стаменковић.

У односу на контролу објеката највећи број надзора је извршен у фризерским и козметичким салонима.

“За сада постоји мањи број неправилности у фризерским и козметичким салонима у смислу недоследног ношења маске, није увек на лицу онога ко пружа услуге, правилно коришћење средстава за дезинфекцију, недостатак количине”, указао је он.

Власник објекта је дужан да упозори клијента да носи маску, то стоји у уредби, каже Стаменковић и додаје да је “Батут” радио на тим препорукама. Према његовим речима, одређени објекти нису истакли та правила понашања, али у односу на број контролисаних субјеката проценат утврђених неправилности није био значајан да би се предузеле радикалније мере.

Говорећи о кажњавању, Стаменковић каже да ће се са казнама почети брзо. Подсећа да су казне дефинисане новим изменама Закона о заштити становништва од заразних болести које су дале овлашћења другим инспекцијама да те казне изричу. За физичко лице се могу изрећи у износу од 50.000 до 150.000 динара, а за правна лица су од 200.000 до милион и по динара.

Што се тиче клима уређаја, Стаменковић каже да се сви држе препорука.

“Мислим да су сви довољно одговорни да воде рачуна да климатизација буде искључена из коришћења због ширења ваздухом честица које могу да пренесу вирус”, указао је он.

Стаменковић каже да је за сада у најави 20.000 динара као мандатно кажњавање или преко прекршајних налога за неношење маски.

1 thought on “ВЛАСНИЦИ ЛОКАЛА ДУЖНИ ДА МУШТЕРИЈЕ УПОЗОРЕ ДА НОСЕ МАСКЕ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *