APATINSKI PREDSTAVNICI UČESTVOVALI NA PREDSTAVLJANJU DVE NOVE SLOBODNE ZONE

APATIN DRUŠTVO VESTI
Miloš Đerić i Dragan Josić, vršilac dužnosti direktora Društva sa ograničenom odgovornošću za upravljanje Slobodnom zonom “Apatin” i šef apatinske Kancelarije Reogionalnog centra MSSP “Smer” iz Subotice, učestvovali su na radionici organizovanoj od strane Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije i Slovenačkog poslovnog kluba u Beogradu.
Na radionici je rečeno da su ovih dana počele sa radom dve nove slobodne zone, u Apatinu i Vranju, a da u Srbiji postoji još jedanaest aktivnih zona. Prednosti slobodnih zona, infrastrukturno opremljenog zemljišta na kome Vlada i lokalna samouprava dodatno garantuju stimulativan režim poslovanja, predstavljene su predstavnicima slovenačke privrede u Srbiji.
Predstavnica Slovenačkog poslovnog kluba u Beogradu, Danijela Fišaka, rekla je da u novoosnovanoj apatinskoj zoni uskoro počinje da posluje kompanija “Belamaris”, a “Mura” intenzivno pregovara o prebacivanju dela proizvodnje u zonu “Pirot”.
Milan Ristić, direktor Uprave za slobodne zone, rekao je da, prema podacima koje su zone podnele Upravi za slobodne zone, treba očekivati da je u 2013. godini ostvaren rast od 50 do 100 odsto u proizvodnji, izvozu, prometu i investicijama.
Ljiljana Keržnar iz slovenačke ambasade u Beogradu podsetila je da je Srbija druga investiciona destinacija slovenačke privrede, odmah posle Hrvatske, po visini investicija, ali da u Srbiji posluje najveći broj slovenačkih firmi, čak 1.400, a od čega 400 sa više od dva zaposlena.
U slobodnim zonama investitori su oslobođeni carine i poreza na dodatu vrednost na robu, repromaterijal, sirovine, građevinski materijal i energente koji se koriste u procesu proizvodnje. U pojedinim zonama, među kojima je i apatinska, lokalna samouprava daje dodatne olakšice, kao i infrastrukturno opremljen prostor.
Na iskazanu bojazan da će proces pridruživanja i ulazak u EU ugroziti poslovanje slobodnih zona, Milan Ristić je rekao da i dalje u EU posluje 50 zona, među kojima je Hamburg, a da su neke zemlje, među kojima je i Poljska, ugovorile da pogodnosti u zonama ostanu na snazi do 2026. godine.
Sekretar Udruženja za trgovinu PKS, Gordana Hašimbegović, istakla je ulogu slobodnih zona i carinskih skladišta Udruženja za trgovinu PKS, koja je bila jedan od inicijatora Zakona koji je donet 2006. godine, kao i Strategije razvoja slobodnih zona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *