АПАТИНСКИ ПЧЕЛАРИ ЈЕДНОГЛАСНИ- НАЈЛОШИЈА ГОДИНА У ПОСЛЕДЊИХ ДВАДЕСЕТ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Ова година за нас пчеларе остаће упамћена као најлошија у последњих 20 година. Подбацила је паша уљане репице на подручју Апатина и Сомбора. Багрем је лепо процветао али због лошег времена, није медио у целој Србији, па ни код нас. Пчеле су се морале прихрањивати да би живе дочекале пашу сунцокрета изјавио је Раде Стевановић, председник Друштво пчелара “Дунав” Апатин на годишњој скупштини. Поред слабог приноса меда, на седници се говорило и о другим проблемима са којима су се апатински пчелари суочавали током 2019. године.

У фебруару је НН лице отуђило четири ЛР кошнице власништво Пала Новича из Купусине. Мигранти су у новембру, на потезу вагона, код Апатина, са пчелињака Небојше Уртаила отуђили једну кошницу, јели мед а кошницу запалили, док су на пчелињаку Будимира Жакуле из Растине отуђили четири оквира са медом. Милораду Пријићу из Сомбора, уништено је 16 пчелињих друштава, тако што су повадили рамове и исте запалили, рекао је Стевановић, и извештају додао најновије паљење кошница пчелара Роланда Рајића почетком децембра.

Почетком децембра, на каналу ДТД, код Апатина, запаљено је 26 пчелињих друштава са два ЛР наставка и 16 ЛР наставака са изграђеним саћем власништво нашег пчелара Роланда Рајић из Апатина, након чега је на пчелињак постављен видео надзор. Прегледом снимака са камера, закључено је да је паљевину изазвао неко од чувара са оближње фарме и „Јединства“ Апатин, те су у Полицијску станицу приведена два лица. Исте вечери је један осумњичени признао да је запалио пчелињак, наводећи као разлог да га је пре годину дана убола пчела. Заменик тужиоца одустао је од гоњења по службеној дужности, а предмет упутио на приватну тужбу ради надокнаде штете, која је се процењује око 12.000 Еура, наводи Стевановић. Он је позвао чланове удружења да буду солидарни и помогну Рајићу са по једним пакетним ројем како би до маја следеће године обновио пчелињак.

На скупштини се говорило и о другим проблемима са којима се суочавају узгајивачи пчела на територији општине Апатин. Ово удружење има 173 регистрована члана, са око 12.000 кошница, а међу најзначајнијим проблемима је и авио третман комараца.

Проблем нам представља авио третирање комараца средствима опасним за пчеле. Ми нисмо против авио третмана из ваздуха, већ смо против средства које се користе и самог времена извођења третмана. Наиме, пре две године смо успели договорити са „Циклонизацијом „ из Новог Сада, да авион полеће са писте из Рибарева и да третман комараца почне у 19:45 часова, када пчеле уђу у кошнице а комарци изађу из траве. По завршетку прскања, авион безбедно слети на писту у Рибареву и ту преноћи, те се сутрадан врати у базу на аеродром у Ченеју. Ове године је пољопривредник који је закупио замљиште поред писте, у Рибареву, узорао писту, па је авион морао да полети из Ченеја и на подручју Апатина започне третман комараца у 17:20 часова, како би се пре мрака безбедно вратио на аеродром. У то време велики број пчела излетница је још на паши и исте угину, а комарци у трави и под лишћем, због чега третман комараца не успева колико би требао, па се авиотретирање мора поновити, каже Стевановић. Удружење ће од локалне самоуправе тражити оспособљавање писте у Рибареву, јер би према њиховом мишљењу на тај начин спасили пчеле а и третман против комараца би био успешнији.

-Такође ћемо тражити да један наш пчелар буде у комисији која доноси одлуке, када и са чим ће се вршити третман комараца, на подручју општине Апатин, једногласни су пчелари.

Удружење пчелара “Дунав” је током 2019. године учествовало у бројним хуманитарним акцијама.

Део прикупљенoг меда додељен је Црвеном крсту Апатин за новогодишње пакетиће , Установи за децу и омладину са сметњама у развоју, део меда смо доделили учесницима пливања за Часни крст а велики део Предшколској установи „Пчелица“ који су га распоредили свим предшколским установама на подручју општине Апатин, осим дечијем вртићу у Купусини мед су однели пчелари из Купусине, каже Стевановић.

Ово удружење је током године организовало низ предавања као и посете сајмовима. -Предавање је одржао др. Видоје Кулић из Сомбора –тема „Пчеле нас хране и лече“ и наш пчелар Саво Тадић из Станишића –тема „Пчеларење ЛР кошницом на великом пчелињаку , борба против ројења и узгој матица“. Организован је одлазак пчелара на 11. Државни сајам у Београд, а почетком марта, посетили смо 37. Саветовање пчелара Војводине у Новом Саду, где су пчелари присуствовали предавањима и снабдели се са потребном опремом, напоменуо је Стевановић и додао да је удружење организовало “Двадесето саветовање пчелара Западнобачког округа“ у јулу ове године.

Извршни одбор је на седници донео одлуку да се убудуће пчеларски бал одржава сваке године за Дан заљубљених 14. Фебруара, а скупштина је заслужним пчеларима и појединцима који су помогли рад удружења уручила признања.

А.Д

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *