АПАТИНСКИ ОСНОВЦИ ПОСЕТИЛИ ФАБРИКУ НАМЕШТАЈА (Фото)

APATIN DRUŠTVO VESTI

Око 150 ученика петих разреда Основне школе “Жарко Зрењанин” Апатин је у оквиру наставе техничког образовања претходних дана посетило фабрику “Еуромасив ДОО” из Апатина која производи намештај, како би се упознали са машинском обрадом дрвета.

Пројекат су иницирали наставници апатинске Основне школе, а ђаци укупно шест одељења су у претходна три дана имали прилику да уживо виде како се израђује намештај који свакодневно користе. Запослени у овој компанији наглашавају да је један од циљева ових посета, да деца развију свест о екологији, односно да сазнају како сировине од посеченог дрвета могу максимално искористити.

Ипак, основни мотив наставника и менаџмента фабрике за овакав вид сарадње је приближавање занимања везаних за обраду дрвета апатинским основцима, како би се неки од њих лакше одлучили да наставе школовање баш у овој области. Све ово добија још већи смисао, јер Средња грађевинска и дрвопрерађивачка школа из Апатина у свом програму образовања има четворогодишњи смер “Техничар за обликовање намештаја и ентеријера”, у оквиру којег ученици између осталог имају прилику да науче и поступак рада на ЦНЦ машини, што је апатинске “петаке” највише занимало током посете погону.

Компанија “Еуромасив” је заокружила читав процес, а сировина, односно храстовина стиже из увоза. Поред дрвета које је основа за њихове производе, у производњи намештаја се користи и метал па постоји и браварско одељење. Групе ученика које су чинила по два одељења, у погону ове фабрике су могли да се упознају са радом савремене опреме и машина за обраду дрвета и метала, а посебно интересантно им је било да виде процес производње пелета од чисте храстовине А1 класе.

Некадашња фабрика намештаја „Дунав“ из Апатина сада је у власништву домаће компаније „Еуромасив ДОО“, чији је оснивач страни инвеститор из Словеније, а бави се производњом намештаја и запошљава седамдесетак радника. Све што направи, ова фирма извезе, а њихови производи за сада не могу да се купе на домаћем тржишту.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.