АПАТИНСКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА ОВЕ ГОДИНЕ УПИСУЈЕ ВОЗАЧЕ, КУВАРЕ И ТЕХНИЧАРЕ ЗА КОМПЈУТЕРСКО УПРАВЉАЊЕ ЦНЦ МАШИНАМА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Техничка школа са домом ученика у Апатину ове године има укупно деведесет слободних места за упис свршених основаца у три образовна профила. У школској 2021/22. години биће уписано 30 ученика на четворогодишњи смер Техничар за компјутерско управљање ЦНЦ машинама, исто толико ђака ће моћи да похађа трогодишњи смер Кувар, а од ове године апатинска Техничка школа је од Министарства просвете добила сагласност да отвори и једно одељење за смер Возач моторних возила.

Ранко Матковић, професор стручне групе предмета у овој школи каже да је то трогодишњи смер који је последњих година изузетно интересантан деци, јер је потражња за возачима на тржишту велика.

-Сведоци смо да су возачи код нас али и у иностранству све траженији и људи који се тиме баве се често одлучују за рад у Европској унији, јер је су тамо плате веће. Деца која се одлуе да упишу смер Возач мотоених возила након завршетка школовања добијају возачку дозволу Б и Ц категорије. Дозволе стичу кроз испите, обука им је бесплатна а њихово је само да плате израду документа и лекарски преглед. Према ценама на тржишту, то све кошта око 250.000 динара и јасно је да родитељи на овај начин штеде много новца а деца добијају занимање са којим лако могу да се запосле. Мислим да је то једна велика предност овог образовног профила и водећи се искуствима других школа које га имају, сигуран сам да ће бити велико интересовање деце за њега, рекао је Матковић.

Четврту годину за редом Техничка школа са домом ученика у Апатину уписује децу на смер Техничар за компјутерско управљање ЦНЦ машина, а одзив ученика је добар. Матковић каже да је овај четворогодишњи смер један од атрактивнијих и квалитенијих профила у машинству и наглашава да је школа добро опремљена свим средствима за практичну наставу. Ученици по завршетку средње школе са овим смером могу да иду даље, а најчешће је то Факултет техничких наука.

Поред ова два занимања из подручја машинства и обраде метала и саобраћаја, Техничка школа са домом ученика Апатин наставља да образује и куваре. Овај смер се претходних година показао као занимљив за одређену групу свршених основаца и такође нуди могућност доста лаког запослења.

Треба напоменути да је општина Апатин припремила сет мера којима стимулише децу да упишу неку од средњих школа у Апатину, у оквиру којих ће ученици који остваре просек 4,60 па навише добити стипендије од 5.000 динара месечно. Ђаци слабијег материјалног стања, а који су остварили просек преко 3,00 ће добијати 3.000 динара месечно, а Општина ће у оквиру сета мера за двадесет ученика ван територије општине Апатин обезбедити бесплатан смештај и исхрану у Дому ученика. Обезбеђена су и средства за бесплатан превоз оних ученика из других места који желе да похађају неку од средњих школа у Апатину.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.