АПАТИНКА КСЕНИЈА ЈОШТ ВИЦЕШАМПИОНКА СВЕТА У ЧЕТВЕРЦУ

APATIN SOMBOR SPORT SRBIJA VESTI

Двадесеттрогодишња Апатинка Ксенија Јошт (1998.г), некадашња кајакашица Кајак клуба „Панонија“, већ шест година гради успешну каријеру у Немачкој. Ове године са својим тимом је веслајући четверац (К4 500 м) освојила титулу вицешампиона света.

Ксенија тренира дванаест година од којих првих шест у апатинском клубу, а других у немачком граду Карлсруе код тренера Ралфа Штрауба. Завршила је економски факултет, смер менаџмент.

Кајак је почела тренирати млада, а за овај спорт је заинтересовао брат.

– Гледала сам брата када се такмичио у рукавцу код „Плаве руже“ и биле су ми интересантне те трке, вода која пршти око чамаца и пожелела сам да и ја тренирам. Тада је тренер била Слађана Хорти која ме је подстакла да одмах почнем са тренинзима. Прво сам одрадила школицу кајака и већ после недељу дана почела сам у најмлађој групи да веслам право из клуба, са живе воде, што је било узбуђујуће али и застрашујуће, каже Ксенија Јошт.

Након одласка Хортијеве Ксенију кратко тренира Ђуро Ковачић, а затим је преузима Ернест Њари који ће јој бити тренер све до одласка у Немачку.

– Када сам почела тренирати требало ми је доста времена да уђем у форму. Тек 2014. сам освојила место у репрезентацији и на такмичењу олимпијских нада у Пљештанима сам са колегиницом у двоседу освојила злато. Било је то чудесно. Толико дуго се ништа није дешавало и онда први пут у репрезентацији и одмах златна медаља. Било је то лепо искуство и радо се саћам тога, прича Ксенија.

Године 2015. поново је ушла у репрезентацију и отишла на Првенство Европе у Румунију. Тада је већ знала да ће се преселити у Немачку. Одважна и упорна, искористила је прилику да у Румунији контактира немачког тренера да сазна где у Немачкој може наставити тренинге.

– Град Карлсруе је на Рајни али не весламо на њој јер је река доста брза, него у рукавцима луке дугим 10 км где су постављене стазе за веслање, рекла је Ксенија и додала да је језичку баријеру брзо савладала, али је било потребно три године да немачки језик савлада до савршенства.

Испричала је да се тренирање у Немачкој и у Србији разликује. Тамо где сада живи привредници помажу спортске клубове и подржавају младе спортисте на путу ка напредовању. Улажу у опрему, путовања, такмичења. Фирма у којој је радила за време праксе док је студирала подржава је и данас. Добила је посао, а увек јој излазе у сусрет када су тренинзи у питању.

– Пре подне тренирам и мало касније долазим на посао. То је помоћ која се не може новцима измерити, а омогућава ми да радим две ствари које волим. Устајем у шест сати, тренинг имам од 7.30 до 8.30. У девет сати сам на послу где сам до четири по подне. У 16.15 сам поново у клубу када имам још два тренинга по сат времена, један на води, а други је кондициони у теретани или трчање. У 19.30 сам кући. Сваки дан ми је наоко исти али различит. Занимљиво је и увек научим нешто ново, каже млада кајакашица.

  • Година 2021. – Ксенијина година

Од 2018. године редовни је члан млађе сениорске репрезентације Немачке. Освајала је висока места у А финалу, били су пети на свету. Прошле године, због пандемије није било такмичења, а ова година је за Ксенију кренула узлазном путањом.

– Ова 2021. година је моја, невероватна за мене. На Првенству Европе смо узеле бронзу у четверцу на 500 м. То је олимпијска дисциплина и нама је битно да имамо што више таквих трка. Два месеца касније, на светском првенству смо постале вицешампионке света што је крунисало ову годину и моју каријеру у млађим сениорима. Јако сам задовољна својим досадашњим радом, закључила је Јоштова.

Следеће године прелази у старији сениорски тим. Уколико успе да оствари резултате ићи ће ка циљу да за три године уђе у олимпијски тим и весла у Паризу.

– Увек размишљам корак по корак. Желим да уђем у олимпијски тим, али за то морам доста да радим. Да би дошла до тог великог циља гледам да има неке мање и да их полако остварујем. Породица ме подржава и има разумевања. Моја сестра исто весла. То су моменти који нас још више зближе, који доприносе да се подржавамо међусобно. Има тешких момената пред финале трке када сам незгодна и они су ту да ме спусте на земљу. И ако не успем, они су увек ту за мене, рекла је Ксенија.

Ова млада девојка не спада у спортисте којима је све кренуло одмах. За сваки успех се нарадила, била је пуна стрпљења и одлучности да успе у ономе што воли. Одрицање се исплати када радиш нешто што волиш, је мото под којим ова девојка све у животу ради. Због тога је деци и омладини Апатина који се тек траже у неком од спортова поручила:

– Не треба никада одустајати. И ако сам тек после дванаест година дошла до изванредних резултата могла сам много пута себи да кажем да кад нема великих резултата могу и да одустанем. Увек мислим да ако се једна врата затворе друга се отворе. Ове године сам завршила факултет и освојила најбоље пласмане и осећам се испуњеном и поносном. Треба бити упоран, радите и то ће се исплатити. Ако се бавите оним што волите онда не треба одустајати, тако ћете постићи постављене циљеве, поручила је Ксенија Јошт, вицешампионка света у четверцу.

Младој кајакашици желимо пуно успеха и да је гледамо за три године у Паризу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *