АПАТИНЦИ У АКЦИЈИ ПОШУМЉАВАЊА

APATIN DRUŠTVO VESTI

ПОСАЂЕНО 4.000 САДНИЦА БЕЛЕ ТОПОЛЕ

Шумска управа Апатин организовала је акцију пошумљавања у којем су грађани наше општине учествовали као волонтери. На седам хектра засађено је 4.000 садница беле тополе.

-У простору Специјалног резервата „Горње Подунавље“ у ревиру Калнија песак, одсек 20б, смо вештачким путем пошумили површину. Ово је природна шума и садимо саднице беле тополе. Трудимо се да у резервату одржимо равномеран распоред, богатство биодиверзита као што је некада постојало. Пошумљавање радимо у континуитету, али на захтев бројних појединаца из града који су желели да учествују одлучили смо да позовемо грађане да нам се придруже. На овакав начин се шири свест о значају природе и шуме. Са волонтерима смо разговарали о бројним темама, осетљивости шума и шумских екосистема, о принципима газдовања и слично. Захвалио бих се свим људима који су дошли..ово је озбиљан посао и све похвале њима, рекао је Миодраг Перовић, шеф Шумске управе у Апатину.

Површина коју је 24 волонтера пошумилo је 6,78 хектара, односно, посађено је 4200 садница беле тополе. На површини која је пошумљена налази се ткз. сирови песак. То је неповољно станиште за многе врсте дрвећа. Неки делови су приликом пошумљавања намерно остављени огољени. На њима ће Шумска управа Апатин, у сарадњи са Институтом са низијско шумарство, направити оглед. Др Ковачевић ће пратити промене које ће се одвијати у станишту.

– Наши запослени данас деле посао пошумљавања са волонтерима. Белу тополу смо изабрали након консултација, наиме, шумарска струка се сваки пут када треба да обнавља неку шуму саветује са науком. Прво ископамо педолошки профил који нам покаже које су карактеристике земљишта, којој врсти то земљиште најбоље одговара и која врста даје најбољу производњу. Наставићемо акције пошумљавања и на другим локацијама Шумског газдинства „Сомбор“. Нама је драго када своју струку можемо да поделимо с јавношћу јер смо до сада били затворени. Јавност није упозната да поред сече радимо и обнову, негу и заштиту шуме, рекла је Андреја Лазовић, организатор планирања за газдовање шумама у Шумском газдинству „Сомбор“.

Посађена бела топола је намењена за сечу, али то је врста која је у резервату природе више цењена него клонска топола која се најчешће сади. То потврђују и речи Радета Стевановића, председника Пчеларског друштва „Дунав“ из Апатин које је се одазвало акцији.

– Друштво пчелара у свом програму има садњу медоносног и другог дрвећа. Бела топола није медоносна, али лучи смолу прополис који је битан за пчелу, али и нас пчеларе јер је скидамо и користимо у производњи тинктуре прополиса. Подржаћемо сваку овакву акцију Шумске управе Апатин. Имамо добру сарадњу, преко 60 одсто наших кошница је на теренима којима они управљају. Сматрамо да би у Војводини требало пошумити још више појасева. Тиме би дивљач имала већу површину подручја у којој је заштићена, а и пчелама одговарају веће шуме. Дрвеће чини појас заштите и за нас, људе, па нам је потребно да подигнемо свест о очувању шума на виши ниво, каже Стевановић.

            Акцији пошумљавања одазвали су се млади из наше општине што представља добар знак и охрабрује да су свесни да нам за очување планете треба више дрвећа и обнављања шумских појасева.

            – На друштвеној мрежи сам видео да је кренула ова акција и одазвао се да помогнем. Како се школујем у тој струци, ово је и прилика да научим нешто ново. Пошумљавања треба да се врше, али се млади слабо одазивају на овакве акције. То би требало да се промени јер морамо да чувамо природу око нас. То је наша будућност, каже осамнаестогодишњи Иван Михаљев, из Сонте, ученик 4. године, смер шумарски техничар.

            – Дошао сам да помогнем. Брат ме питао да ли бих учествовао у акцији и одмах сам пристао. Важно нам је да сачувамо природу, рекао је шеснаестогодишњи Мирко Михаљев, ученик Средње техничке школе у Сомбору.

– Дошла сам јер сам хтела да учествујем, да припомогнем да се моја околина унапреди. Слаб је одзив младих зато сам и дошла, и на друштвеним мрежама сам позвала пријатеље да ми се придруже. Када завршим факултет надам се да ћу радити у школи или Шумарији јер волим природу, каже Сања Шокац (28), апсолвент на одсеку биологије на Природно-математичком факултету у Новом Саду.

Волонтери су се окупили на простору испред Шумске управе Апатин одакле је организован превоз до локација које су пошумљавали, а био им је обезбеђен и ручак у ловачкој кући „Месарске ливаде“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.