АЛЕКСАНДАР ШЕШЕЉ ПОТПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ РАДИКАЛНЕ СТРАНКЕ БОРАВИО У АПАТИНУ

APATIN STRANAČKA HRONIKA VESTI


• ПРИПРЕМЕ ПРЕД ИЗБОРЕ И АКТУЕЛНА ПИТАЊА

У просторијама Општинског одбора Српске радикалне странке одржан је радни састанак коме је присуствовао потпредседник Александар Шешељ. Договарани су планови, технички детаљи и организациона питања око кампање у општини Апатин.

-У Општинком одбору СРС Апатин влада ентузијазам пред локалне, покрајинске и републичке изборе. Као странка смо изузетно задовољни ООСРС Апатин и председником Александром Смиљанићем. Очекујемо добар резултат на локалним изборима, каже Александар Шешељ, народни посланик СРС.
Одговарајући на питање новинара о предстојећим изборима Шешељ је рекао да Српска радикална странка излази самостално и са својим програмом. Додао је да ООСРС веома добро познаје проблематику грађана Апатина и да ће изаћи са конкретним решењима у кампањи и освојити респектабилан број гласова. Српска радикална странка има програм и за изборе на покрајинском и републичком нивоу.

-Што се тиче парламентарних избора сматрамо да се као странка разликујемо од других. На спољнополитичком нивоу залажемо се прекид евроинтеграције са Србијом. Искуство нам је показало да то није прави пут за Србију ни права могућност која нашој земљи треба. Залажемо се за тесну везу између Србије и Руске федерације кроз учлањење Србије у Евроазијску економску унију и у ОДКБ (Одбор договора о колективној безбедности) – војни савез на чијем је челу Русија. На тај начин можемо да осигурамо економски прогрес, енергетску и безбедност у целини. За Србију је важно, поред питања признања Косова и Метохије и споразум о стабилизацији, скидање царина на увоз стране робе, решавање веома штетног програма субвенционисања и дискриминације српских привредника. Србији се намеће мини-Шенген и не видимо интерес у томе. Мало који призвод из Србије може бити конкурентан у Европи, док на истоку то није случај, каже Шешељ. Радикали сматрају да постоји асиметрија у постојању Покрајине Војводине у односу на остатак Србије, нарочито код националних мањина које у Србији имају много већа права него Срби.
Српска радикална странка, и сама често током година у улози опозиције, има став и према најави дела садашње опозиције да бојкотује изборе.

-Бојкот избора је легитимно средство, али мислим да је то стерилно средство које не може да донесе успех било којој политичкој странци. То је понашање из очаја. Проблем странака које ће да бојкотују изборе је што су оне већ виђене и немају шта ново да понуде. Са владајућим странкама социјалистима и напредњацима деле исту идеологију, односно, максиму „Европа нема алтернативу“. Нисам сигуран колико ће то бити успешно, изјавио је Александар Шешељ.

СПУШТАЊЕ ЦЕНЗУСА И ЗАКОН О ИЗВРШИТЕЉИМА

На састанку су продискутовани и последњи потези власти пред изборе међу којима је закон о спуштању цензуса са пет на три одсто, закон о извршитељима, изостанак реакције на дешавања у Црној Гори. Шешељ је рекао да се Српска радикална странка још 2004. године залагала за спуштање цензуса јер то на локалном и републичком нивоу подстиче већу репрезентативност у парламентима и скупштинама и већу демократичност.Оно што је проблем је што се у исто време законом усвојио амандман војвођанских Мађара где сваки глас за националне мањине вреди за 35 посто више од оних које не представљају националне мањине.

-То је веома недемократично и требало би што хитније да се промени, изричит је Шешељ.
Он је изнео закључак да је суштински проблем избора и политичке сцене у Србији директива Венецијанске комисије, односно, Европске уније, да је посланик власник свог мандата.

-На изборима у Србији пропорционалним системом легитимеитет освајају странке, односно, политика за коју се странка залаже. Ненормално је да неко освоји мандат са чланством у једној странци, а после тога промени странку и са собом понесе свој мандат. То је нешто што треба да буде за јавну осуду и мора да се под хитно промени, категоричан је Шешељ.

У политичком животу Србије мали је број заступљености жена на важним местима у политичким странкама и у самом парламенту. Став радикала је да се за њихову странку то не може рећи јер своје чланове деле на способне и неспособне. То потврђују тиме што су у сазив скупштинског парламента на потпредседничко место републичком парламента поставили Вјерицу Радету као најспособнију за ту функцију.
Увођење законских извршитеља и њихов досадашњи рад изазвали су бројне полемике и незадовољство грађана. Нејасно је и одсуство реакције државе и суда на начин деловања извршитеља и ширини њихових овлашћења.

-Републичка скупштина већ шест месеци одбија да питање о извршитељима стави на дневни ред. Оно што смо видели је да се Гордана Чомић из Демократске странке као гром из ведра неба појавила у Народној скупштини са предлогом о заступљености жена и да су њен предлог сви усвојили, иако представља само једног посланика, а иза новог закона о извршном поступку и обезбеђењу, стало је 22 посланика СРС и 100.000 грађана Србије. То показује колико је то питање актуелно и какав став имају грађани. Судски извршитељи су пораз државе која није могла да реформише судство. Ово је неконтролисана пљачка грађана под заштитом суда и полиције, и бахаћење и енормно богаћење једне одређене групе људи, без уважавања основних људских права. Врло често се људима одузима сва имовина због дуга који је мањи од трошкова извршитеља, што је проблем који се мора решити, каже Шешељ.
Радикали осуђују и понашање Мила Ђукановића и спорни закон о слободи верописповести, као и власништву над црквеном имовином у Црној Гори, нарочито имовина Српске православне цркве. Због овога је народ Црне Горе већ два месеца на улици.

-Закон о слободи вероисповести је дискриманаторски и антицивилизацијски акт који је донео криминални режим Мила Ђукановића, а којим треба да стави тачку на постојање српског народа у Црној Гори. На делу је процес убрзаног расрбљивања и тихог етничког чишћења свега што имати српски префикс. Критикујемо власт у Београду што се неозбиљно схвата оно што се дешава у Црној Гори. Више није смешно прозивање да су Црногорци, да имају свој језик и слова. Српска православна црква је старија од Црногорске државе. Овде се ради о апсолутном нарушавању српског индентитета у Црној Гори. Српска црква је вековима ослонац српског народа у Црној Гори и њеним урушавањем сматрају да ће искоренити и Србе, сматра Шешељ.

ПИТАЊЕ КОСОВА И МИГРАНТСКА КРИЗА

Незаобилазно питање у кампањи пред изборе је питање признања Косова о коме се у јавности свакодневно чују опречне информације. У име СРС Александар Шешељ је рекао да су радикали против Бриселског процеса и против оба споразума који су постигнути у Бриселу.Поднели смо иницијативу Уставном суду за оцену уставности, али се он одредио ненадлежним за то питање и акте прогласио политичким а не правним. Србија не може да очекује повољну позицију за себе све док се Европска унија отворено поставља на једну страну, а то су косовски Албанци. Таксе су један од корака у циљу притисака на Србе да се то питање реши. Срби на Косову су у тешкој ситуацији и Србија мора да врати статус Косова на преговоре у Савет безбедности Уједнињених нација где имамо савезнике у Русији и земљама које нису признали Косово. Ова власт се, на своју штету, труди да уведе Косово у Уједињене нације, а то би значило да је свака чланица, по неписаном закону, признала независност Косова, што никако не сме да се потпише, изјавио је Шешељ.
Србију, као и већи део Европе, потреса мигрантска криза. Шешељ је новинарима пренео став радикала о томе да Србија треба, због онога што је преживела 1990. и 1995. године, озбиљније да размишља о бољем решењу боравка мигрантима у нашој земљи.

Још 2015. године, када је мигранстка криза била у зениту, говорили смо да би држава требала много озбиљније да поступи у примању миграната и да се угледа на суседну Мађарску. Толики број људи ствара безбедносну опасност. Држава се у почетку показала јако неозбиљном, а не видимо да и сада има неко решење. Свакако да је било инцидената, а држава мора да покаже своју озбиљу улогу. Ово питање је блиско повезано са евроинтеграцијом Србије јер нам је већ стигла порука од Европске уније да треба да будемо на маргини и као такви да служимо као ресурс јефтине радне снаге, као полигон за експериментисање у разноразним пројектима и паркинг за мигранте. Поводом тога држава мора да има своју озбиљну стратегију. Не треба да их неко прогања, али не могу да буду привилеговани када крше наше законе, објаснио је Александар Шешељ.
У закључку разговора чуло се да ће радикали остати при ставу да Србија треба да учврсти односе са Руском федерацијом.

Из Русије увек долазе поруке да су на страни Србије. Године 2015. спречили су резолуцију којим би се Срби прогласили за геноцидан народ. Она штити наш интегритет, па и ми треба да то учинимо када је њихов у питању. Надамо се да ће и власт у Србији имати више разумевања да нађе другу спољнополитичку алтернативу у Европској унији кроз сарадњу са Руском федерацијом и и осталим земљама Брикса. Ми сматрамо да је данас најмоћнији део света у Азији и да је то будућност. Србија мора да сарађује са свим земљама, а не да буде у излолацији и политички уцењена, изнео је Александар Шешељ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *