APATIN PREKRIVEN SNEGOM, A OGREVA SVE MANJE

APATIN DRUŠTVO VESTI

Zbog jake zime kojoj po svemu sudeći još nema kraja Apatinci su i više nego zabrinuti. Što i nije čudno, godinama unazad niska temperatura se nije zadržala ovako dug period, a novca sve manje zbog standardnog porasta cena, malih primanja. Ogreva sve manje ili ga uopšte nema.

Za preprodavce ogreva, posao „cveta“. Makar neka vajda.

Prosečan potrošač u našem gradu koji je navikao da tokom „jedne zime“ potroši nekih desetak metara tvrdog drveta svakoga dana broji ista u strahu da ih neće biti dovoljno do kraja ovog hladnog perioda koji traje li pa traje.

Ne kažu džaba „dok nekom ne smrkne drugom ne svane“.

Jedna penzionerska porodica koja ima dva člana pride na kućnom budžetu, prvi put je ove godine „tanka“ sa drvima kaže N.T za naš sajt i radio.

Mlađi bračni par i dvoje njihove dece „bori se“ protiv temperaturnog minusa i hladnoće, a i nestašice ogreva nadajući se da će otopliti, a za to vreme svi spavaju u jednoj prostoriji ne bi li smanjili potrošnju.

-Ostalo nam je još dva metra tvrdih drva, od petnaest koliko smo kao i svake godine pripremili za grejanje kuće od 140 kvadrata. Ranijih godina smo grejali sve prostorije, ove to nije slučaj, ako temperature ne pređu nulu, moraćemo da dokupimo ogrev, najverovatnije od preprodavaca kod kojih se metar tvrdog drveta prodaje po 5 hiljada dinara. Bez prevoza i cepanja.

Čak i vlasnici stovarišta predlažu sugrađanima da se „snađu“ i ogrev kupe kod preprodavaca jer su stovarišta trenutno skoro pa ostala bez istog.

Kako nam je rekao vlasnik Apatinskog stovarišta ogreva „Termo Plus“ Dragutin Trivić

-Više se ne pita za cenu, nego da li ogreva ima, zima je sve iznenadila, kako potrošače tako i nas. Trenutno je u ovom stovarištu na lageru ostala manja količina briketa i drva. Početkom sezone kupovine ogreva, cena tvrdog drveta po metru je bila 5.600,00, naravno bez cepanja, ugalj Lignit 8.200, 00 po toni, sušeni 13.500, 00, briket 22, 00 kilogram.

Početkom sledeće sedmice trebalo bi da dobijemo određenu količinu ogreva, ali cena tvrdih drva neće moći da bude ispod nekih šest, šest ipo hiljada dinara.

Zabrinuti sugrađani, zabrinuti vlasnici stovarišta ogreva, preprodavci kako tako, a priroda tera po svome, valjda kao podsetnik da protiv nje nema šale.