APATIN JE GRAD LEKOVITOG KESTENA

APATIN DRUŠTVO VESTI

U apatinskim centralnim ulicama, posebno Glavnoj i Dunavskoj, pravi ukras predstavljaju stabla kestenova starih i do dva veka. Od pamtiveka deca su sakupljala kestenje i prodavala Šumskoj upravi kao hranu za jelene. Ova praksa je prekinuta pre oko decenije. Miodrag Perović, šef ŠU Apatin, slaže se da bi bilo dobro obnoviti nekadašnje akcije sakupljanja kestenja za divljač.-Nažalost, u ranija vremena je to bilo izvodljivo, ali sada sve mora zakonski po javnim nabavkama obezbeđivati hranu za divljač. U svakom slučaju ideja je dobra i pokušaćemo od iduće godine da je realizujemo-rekao je Perović.

-Kestenje je najkavlitetnija hrana za jelene, posebno posle rike, kada su oni iscrpljeni, a za njih je kestenje okrepljajuće, prava poslastica koja im daje ponovo snagu i energiju-kaže Branislav Mijić, dugogodišnji lovni referent u ŠU Apatin. On još dodaje da je Šumska uprava otkupljivala u spetembru i okotboru oko 10 tona kestena koji su ljudi sakupljali u Apatinu, delom i u Prigrevici, kod železničke stanice i prodavali gazdinstvu. Najviše su se zalagali školarci kojima je tada sakupljanje kestenja bio dodatni džeparac.

Danas kestenje uzimaju nakupci za 15 dinara po kilogramu. Uglavnom snabdevaju faramaceutske kuće.Sa jednog starog kestena rod može da bude i do 7oo kilograma, kažu upućeni, zavisno od godine i roda. U Apatinu i Prigrevici se prema slobodnoj proceni nalazi oko stotinjak stabala starog kestena.-Šteta je što nema više sakupljača. Mi ujutro poranimo i za dan možemo da prikupimo više kilograma ovog ploda. Za nekoga su novci od 15 dinara za kilogram mali, ili se stide na ovaj način da nešto zarade, ali za nas sa malim penzijama ovo je ujedno rekreacija i zarada-kaže penzioner Mile, iz Apatina.

Ekološki pokret “Plavi Dunav” je svojevremeno u akciji “Kestenje za jelene” sakupljao sa mališanima vrtića “Pčelica” prikolice kesetana a zauzvart im je Šumska uprava organizovala eksurzije u obližnji Specijalni rezervat prirode “Gornje Podunavlje”.-Šteta je da su se ove ideje zaboravile. Za školarce koji danas ni ne znaju da žive tik uz Rezervat prirode od svetskog značaja obnavljanje ovakvih akcija bi bilo višestruko korisno-smatra Jovan Lakatoš, aktivista nekadašnjeg eko pokreta “Plavi Dunav”, koji je 2002. godine prvi pokrenuo akciju masovnog sakupljanja kestenja pod nazivom “Kestenje za jelene”.

kestenje 2 Kestenje sakupljanje