АПАТИН ДОМАЋИН ДВОДНЕВНЕ РАЗМЕНЕ ИСКУСТАВА СА ПАРТНЕРИМА ИЗ ПРОЈЕКТА “ТАЛЕНТМАГНЕТ”

APATIN DRUŠTVO VESTI

Апатин је једина општина у Републици Србији која већ скоро две године активно учествује на пројекту „ТалентМагнет – Побољшање институционалних капацитета и ново управљање на више нивоа за привлачење и задржавање талената у дунавском региону” у оквиру Дунавског транснационалног програма (Interreg Danube). Тим поводом, Апатин је домаћин дводневног скупа у оквиру којег партнери у поменутом пројекту размењују искуства када је у питању ова област.

У великој сали СО Апатин јуче су се састали партнери у пројекту, са циљем размене примере добре праксе које су применили у својим срединама. Присутни су били парнери из Немачке, Аустрије, Чешке, Словачке, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Мађарске, Румуније, Бугарске и Србије. Оно што спаја све градове учесника, јесте одлив младих из мањих средина.

-Апатин нам је један веома драг партнер и поносни смо да имамо партнера из ИПА држава. Пројекат “ТалентМагнет” се фокусирао на привлачење и задржавање младих у локалним самоуправама, и наша жеља је да млади остају у својим срединама и након школовања, поручила је Мирјана Ненад, представница водећег партнера ЗРС Бистра из Птуја, Словенија.

Присутне делегације апатинских основних и средњих школа, као и госте партнере у пројекту је поздравила председница општине Апатин Дубравка Кораћ, представљајући све мере које је наша општина предузела у претходном периоду како би створила што боље услове за младе.

-Тренутно су у току пријаве за доделу смештаја у Дому ученика, стипендије, као и помоћ у школовању за средњошколце, а до краја године ће бити расписан и конкурс за студентске стипендије. Успели смо да повећамо број ђака у средњим школама и надам се да ће то у будућности отворити могућности и за нове смерове. У Свету је тренутно тренд да се млади задрже у мањим срединама, које могу да понуде мирнији живот од великих центара. Ми желимо да обезбедимо инфраструктуру која ће младима помоћи у одлуци да се након школовања врате у своје средине, поручила је Дубравка Кораћ.

Скуп се наставља данас, а учесници ће поред радних састанака, организовано али и индивидуално имати прилику да обиђу Апатин.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *