ANKETA :DA LI STE BILI ŽRTVA VRŠNJAČKOG NASILJA?

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Maloletničko ili vršnjačko nasilje postaje sve ozbiljniji problem sa kojim celo društvo mora da se pozabavi. Umesto da se druže, igraju, pomažu jedni drugima, školarci se neretko tuku, vređaju, ismevaju, a kako stvari stoje mete napada postaju nastavnici i profesori.Situacija se samo pogoršava.

Nasilnici obično napadaju slabije od sebe, vređaju, ismevaju, tuku, otimaju im se stvari, a napadači time demonstriraju svom društvu kako su moćni i hrabri.Poznato je da deca često svojim problematičnim ponašanjem žele da skrenu pažnju roditeljima, da im možda i saopšte da imaju neki problem.

Žrtve vršnjačkog nasilja su uglavnom deca koja se po nečemu razlikuju od drugih pa su zato „laka meta“ – „štreberi“, povučena, stidljiva deca, osetljiva, ona koja će na prozivke i ruganja reagovati plačem. Ranije je vladalo mišljenje da su samo dečaci ti koji se „busaju“, ali sve su češće i ženske tuče, čupanje za kosu, šamaranje, vređanje. Da li oko simpatije ili garderobe, pitanje je.

Prema informacijama do kojih je došla naša redakcija, maloletničko nasilje u OŠ Žarko Zrenjanin je od postavljanja video nadzora i uvođenja školskog policajca prepolovljeno u odnosu na prethodni period.

-Činimo sve kako bi obezbedili siguran boravak naših učenika.Objekat je pod video nadzorom, tu je i školski policajac koji svakodnevno obilazi školu i prati učenike kada se nalaze van svojih učionica.-kaže Nada Zdravković , direktor OŠ Žarko Zrenjanin u Apatinu.

Većina škola, danas ima video-nadzor, Zdravkovićeva tvrdi da to nije jedini način da se stane na put maloletničkom nasilju.Prema njenim rečima on jedino može da bude dragocen izvor podataka kada se nešto dogodi.

-Da bi se rešio problem vršnjačkog nasilja, pre svega bi trebalo da se uključe roditelji. Oni bi morali da sa detetom otvoreno razgovaraju, kaže Nada Zdravkoviće i dodaje -Deci se treba posvetiti, mora se uočiti eventualna promena ponašanja koja bi mogla da signalizira mnogo toga-.

Pitamo vas ove nedelje : Da li ste bili žrtva vršnjačkog nasilja?