ПОЧЕО ПОПИС ПТИЦА МОЧВАРИЦА

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Неколико стотина чланова и волонтера Друштва за заштиту и проучавање птица Србије у наредним данима ће обићи реке, језера, баре, акумулације, рибњаке, канале и слична водена станишта у потрази за птицама, наведено је у саопштењу.

Орнитолози и љубитељи птица лоцираће и пребројати дивље патке, гуске, барске коке, ждралове, чапље, ронце, гњурце, корморане, галебове, шљуке и бројне друге врсте дивљих птица које живе уз водена станишта, попут угроженог белорепана и црног орла. Истакнуто је да ће посебна пажња током овогодишњег пописа бити посвећена пребројавању и утврђивању старосне структуре три врсте лабудова којих се могу видети у Европи и Србији и то лабуда грпца, великог и малог лабуда.

„Циљ овог истраживања је обилазак целокупних токова наших највећих река попут Дунава, Саве, Тисе, Западне Мораве и Дрине ради пребројавања и праћења кретања птица. Пребројавање птица на Дунаву ове, као и ранијих година, радиће се са воде и са копна и то нам је највећи изазов„, казао је координатор пописа птица из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије Марко Шћибан.

Он је навео да птице мочварице постају све угроженије широм света, првенствено због губитка станишта, али и тамо где постоје одговарајући станишни услови птице водених станишта наилазе на бројне проблеме које узрокују људи, попут тровања оловном сачмом. Подсећа се и да се према истраживању, које су урадили орнитолози из Друштва за заштиту и проучавање птица, у Србији у рибњаке, језера и реке након лова годишње доспе око 5,5 тона оловне сачме.

Поред евидентирања врста и бројности уочених птица, истраживачи ће бележити и да ли се на воденим површинама које се обилазе лови, пратиће какво је стање екосистема, обала и шума у приобаљу река. Учешће у зимском попису птица одвија се на волонтерској основи.

Након завршеног пописа, сви подаци о забележеним и избројаним птицама у Србији биће прослеђени у светску базу података, у Биро за истраживање водених птица у Холандију, као и надлежним заводима за заштиту природе у Београду и Новом Саду.

Међународни попис птица мочварица је једна од најстаријих истраживачких акција која се на простору Србије спроводи од 1982. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.