ANGAŽOVANA OMLADINA JE BUDUĆNOST

APATIN DRUŠTVO VESTI

Koordinator Kancelarije za mlade opštine Apatin, Miloš Đerić, prisustvovao je završnom skupu “Angažovana omladina je budućnost”, održanom u beogradskom Centru “Sava”, gde su predstavljena dostignuća trogodišnjeg projekta “Kultura i volonterstvo” koji je Stalna konferencija gradova i opština sprovela u saradnji sa Kraljevinom Norveškom.

U okviru projekta tri srpske opštine: Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac i Prokuplje, zajedno sa norveškim prijateljskim opštinama: Hatafjeldal, Vefsn i Hemnes, dobile su podršku za realizuju tri različita projekta, čiji je glavni cilj bio da se mladi shvate kao resurs koji može pomoći razvoju opštine po klarifikaciji Konvencije UN za decu.

– Ministarstvo omladine i sporta radi na razvoju, unapređivanju i sprovođenju omladinske politike. Tome u prilog govore usvojena strateška dokumenta: Nacionalna strategija za mlade iz 2008, Akcioni plan za njeno sprovođenje iz 2009, Strategija karijernog vođenja i savetovanja iz 2010. i Zakon o mladima iz 2011. godine – rekla je ministarka prof. dr Alisa Marić.

Uspešna saradnja sa Kraljevinom Norveškom, u kojoj je Srbija pronašla najstabilnijeg partnera za realizaciju kampanje za borbu protiv govora mržnje na Internetu, pokrenute od strane Saveta Evrope, biće nastavljena i ubuduće.

beograd1

– U toku 2009. i 2010. godine, kao rezultat saradnje Ministarstva spoljnih poslova Norveške, Ministarstva omladine i sporta, Fudbalskog saveza Srbije i lokalnih samopuprava realizovan je projekat izgradnje mini-pič terena, kojim je izgrađeno 52 terena, koji su izuzetno popularni. Ministarstvo je samostalno nastavilo realizaciju projekta, a u 2011. i 2012. godini izgrađeno je dodatnih 26 terena – rekla je ona.

Ministarka je istakla da su mladi najveći resurs društva, kao i da im treba pomoći da menjaju svoju sredinu, jer kada mladi nešto menjaju – menjaju na bolje.

Ambasador Norveške Nils Ragnar Kamsvog naglasio je da su u fokusu ovog projekta prijateljstvo, saradnja i omladina, što ga čini još značajnijim, jer doprinosi da mladi aktivno učestvuju u političkom sistemu svojuih opština.

Veselin Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *