AMERIKANKA NAKON ČITAVOG VEKA U DOMOVINI PRADEDOVA

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Advokat Bet Tolfri, iz Kalifornije, stigla je u Apatin, grad u kojem su njeni predodovi živeli naseljeni iz Nemačke za vreme Marije Terezije, da bi 1908. godine emigrirali u Ameriku.-Ja sam treća generacija moje  porodice. Dolazim već treći put u Apatin pokušavajući da otkrijem više detalja o mojim korenima. Svaki put kada dođem preplave me emocije, posebno na koncertima u našu čast koji se izvode u dve apatinske katoličke crkve, gde stalno mislim kako su se moji preci u tim crkvama okupljali, krstili decu, živeli u svojoj zajednici toliko decenija-kaže Bet, koja je sa suprugom Amerikancem, poreklom iz Engleske, doputovala u Apatin. Bet okuplja sve Nemece koji žive u Amarici a poreklom su iz Apatina.-Kako smo stariji sve naš više zanima poreklo-dodaje Bet.

Eva Kinzel iz Ilionisa je rođena u Apatinu ali su njeni roditelji kada je imala svega dve godine odselili u Ameriku. Eva samo zna da je njen otac imao kafanu u sadašnjoj Somborskoj ulici.-Prvi put sam ovde. Ne sećam se detinjstva, ali su mi suze navrle, kada mi je domaćin pokazao kuću, koja još postoji, a u kojoj je moj otac držao, kažu, uglednu kafanu-priča na obalama Dunava Eva.

Boris Mašić, organizator ove posete isperd apatinskog udruženja „Adam Berenc“, uz podršku Zavičajnog udruženja Podunavskih Šavaba iz Nemačke i Amarike, je uspeo da  ovom posetom okupi bliže stotinu Nemaca poreklom iz Apatina a rasejanih u Evropi i Americi.-Ovo je jedinstvena poseta jer su nemačka zavičajana  udruženja uspela da ovom posetom približe potomcima kulturno-istorijske znamenitosti Apatina i Sombora. Mnogi od njih su se zainteresovali za crkvenu arhivu u kojoj su pronašli podatke o svojim precima a neki su čak otkrili rodbinske veze između sebe. Kruna svega je bila poseta jedinstvenom muzeju „Adam Berenc“ u crkvi „Srca Isusovog“ gde smo sakupili vrednu građu vezanu za kolonizaciju Nemaca na ovim prostorima, njihov život ovde od 17. veka, pa sve do Drugog svetskog rata-kaže Boris Mašić, hroničar, pisac i istorijograf, iz Apatina, osnivač crkvenog muzeja.

Celu ovu poveću grupu Nemaca zajednički je oduševio fiš paparikaš, spremljen po receptu njihov predaka, koji su mahom kolonizirajući se u Bačku, bavili zanastvom i ribarstvom. Hroničar Mašić napominje da je u samom Apatinu posle crkve prvo napravljena Apatinska pivara.-Bio je to tada u 17. veku snažan zamah aznastva svih vrsta, korparstva, obućarstva, graditeljstva, ali uz to pivarstva što je sve ostavilo u gradu i danas snažne tragove brojnih firmi koju su osnovali ondašnji Nemci-rekao je Mašić.

Nemci hor Qvinta Divina Amerikanci Bet i Eva sa Borisom Mašićem na Dunavu Amerikanci ispred crkve