ЈАВНИ ПОЗИВ НЕЗАПОСЛЕНИМА ЗА ДОДЕЛУ СУБВЕНЦИЈA ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ У 2020. ГОДИНИ

APATIN EKONOMIJA VESTI

Национална служба за запошљавање и Општина Апатин су расписали јавни позив незапосленима за доделу субвенција за самозапошљавање у 2020. години.

Субвенција за самозапошљавање намењена је незапосленима који се воде на евиденцији Националне службе за запошљавање Испоставе у Апатину (у даљем тексту: Национална служба) и имају завршену обуку за развој предузетништва.
Субвенција за самозапошљавање додељује се у једнократном износу од 250.000,00 динара, односно 270.000,00 динара за незапослене особе са инвалидитетом, ради оснивања радње, задруге или другог облика предузетништва, као и оснивања привредног друштва, уколико оснивач заснива у њему радни однос.

Незапослени који оствари право на субвенцију за самозапошљавање у обавези је да обавља регистровану делатност и по том основу измирује доприносе за обавезно социјално осигурање најмање 12 месеци, почев од дана отпочињања обављања делатности.
Право на субвенцију може се остварити и удруживањем више незапослених, оснивањем привредног друштва ради самозапошљавања. Уколико се више незапослених удружи, у складу са законом, свако лице појединачно подноси захтев за самозапошљавање и остваривање права на субвенцију од 250.000,00 динара, односно 270.000,00 динара у случају када су подносиоци захтева особе са инвалидитетом.

Право на доделу субвенције за самозапошљавање незапослено лице може да оствари под условом да је:

  • пријављено на евиденцију незапослених Националне службе, Испоставе Апатин
  • завршило обуку за развој предузетништва по плану и програму обуке у организацији Националне службе или друге одговарајуће организације,
  • испунило раније обавезе и измирило сва дуговања према Националној служби и
  • у дозвољеном оквиру опредељеног износа за de minimis државну помоћ у текућој фискалној години и претходне две фискалне године, у складу са прописима за доделу државне помоћи.

Право на субвенцију за самозапошљавање незапослено лице не може да оствари:

  • за обављање делатности које се не финансирају, према списку делатности који је саставни део јавног позива;
  • за обављање послова/делатности за које је решењем о инвалидности или решењем о процени радне способности и могућности запослења или одржања запослења утврђено да особа са инвалидитетом не може да их обавља;
  • за оснивање удружења и
  • ако је већ користило субвенцију за самозапошљавање која је делом или у целости финансирана средствима Националне службе.
    У току трајања Јавног позива незапослено лице може само једном поднети захтев за доделу субвенције за самозапошљавање.

Документација за подношење захтева:

  • попуњен захтев са бизнис планом на прописаном обрасцу Националне службе,
  • обавештење подносиоца захтева о раније примљеној државној помоћи мале вредности, на прописаном обрасцу Националне службе,
  • доказ о завршеној обуци, уколико није завршена у организацији Националне службе и
  • доказ о власништву пословног простора, уколико подносилац захтева располаже истим.
    Датуми на приложеним доказима, који су дефинисани захтевом са бизнис планом, морају бити најкасније са даном подношења захтева са бизнис планом.

У случају када је подносилац захтева особа са инвалидитетом, потребно је доставити и решење о инвалидности или процени радне способности и могућности запослења или одржања запослења.
Национална служба задржава право да тражи и друге доказе релевантне за одлучивање о захтеву подносиоца.

Захтев са бизнис планом подноси се у два примерка, надлежној организационој јединици Национaлне службе, према месту пребивалишта, односно боравишта, непосредно или путем поште, на прописаном обрасцу који се може добити у свакој организационој јединици Национaлне службе или преузети са сајта Националне службе – www.nsz.gov.rs.

Одлука о одобравању субвенције за самозапошљавање доноси се на основу ранг-листе, а након провере испуњености услова Јавног позива и приложене документације и бодовања поднетог захтева са бизнис планом, у року од 30 дана од дана истека Јавног позива. Конкурс траје до 15.07.2020. године или до утрошка средстава.

Детаљније информације и потребна документа могу се пронаћи ОВДЕ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *