ПОКРЕТАЊЕ НОВИХ ОМЛАДИНСКИХ КЛУБОВА У СЕЛИМА

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Иницијатива за развој омладинског рада у руралним подручјима Србије која је покренута 2019. године у Сонти ових дана поново се нашла пред доносиоцима одлука на републичком и покрајинском нивоу.

У уторак, 29. јуна, у оквиру пројекта „Село на дневном реду“ који спроводи Центар за културу и образовање Сонта одржан је округли сто у просторијама Културног центра Нови Сад.

Учесници догађаја били су млади и омладински радници из руралних подручја Србија, док је испред Министарства омладине и спорта учествовала Снежана Жугић, помоћница министра, а испред Покрајинског секретаријата за спорт и омладину Дејана Васић, помоћница за омладину.

Догађај је отворила Јелена Стојановић, извршна директорка Националне асоцијације практичара/ки омладинског рада, а потом се испред ЦЕКОС-а обратио Никола Добријевић и представио досадашње активности на овом пројекту.

Млади у руралним подручјима чине трећину свих младих у Србији, а према истраживањима на пројекту само 24,7% њих планира да по завршетку образовања остане у свом месту.

Млади су током овог догађаја имали прилику да са доносиоцима одлука и стручњацима из омладинске политике представе своје потребе и услове за живот.

Испред младих из Сонте говорила је Вукана Мацура, координаторка омладинског програма ЦЕКОС-а, а такође говорили су и Живкица Милојковић из Пожаревца, Марија Петровић и Владимир Будалић из Сремских Карловаца, а испред Омладинске престонице Европе Нови Сад Вукашин Гроздановић.

Осим улагања у пољопривреду, млади сматрају да је потребно улагати и у образовање и културу. Највише разговора се водило о просторима за младе, односно омладинским клубовима у којим би млади проводили слободно време, а којих на селима нема.

Помоћница покрајинског секретара за спорт и омладину Дејана Васић наговестила је да је Покрајински секретаријат разматра опцију да годишњи конкурси за опремање Канцеларија за младе буду у будућности отворени и за удружења младих јер у многим селима или општинама не функционишу Канцеларије за младе, а постоје организације младих вољне да стварају омладинске клубове.

Снежана Жугић, помоћница Министра за омладину и спорт истакла је да је току процес ревизије Националне стратегије за младе те да сви заинтересовани могу да дају своје предлоге за измене и допуне стратегије.

Закључило се да су млади на селу тема коју доносиоци одлука све више препознају као битну, а из ЦЕКОС-а најављују да већ ове године крећу са новим пројектима кроз које ће покренути нове омладинске клубове у селима Србије.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *