КРИЗНИ ШТАБ ОПШТИНЕ АПАТИН ЗБОГ АФРИЧКЕ КУГЕ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Kризни штаб општине Апатин данас је одржао радни састанак у циљу предузимању мера и давања смерница у даљем поступању за спречавање уношења, појаве, откривања, ширења, сузбијања и искорењивања заразне болести Афричке куге свиња.

Састанку су поред председника општине Апатин, Милана Шкрбића и његових сарадника, присуствовали представници ловачких удружења са територије општине, секретари месних заједница, представнци инспекцијских служби, комунални инспектори, представник полиције, комуналног предузећа и ветеринарске станице Апатин.

Начелник општинске управе Апатин, Недељко Вученовић известио је присутне о смерницама и инструкцијама као и законским одредбама и наредбама о предузимању мера које је раније усвојио Окружни штаб у Сомбору. Општински штаб за ванредне ситуације је након тога усвојио план према којем ће у случају појаве Афричке куге на територији општине, Јавно комунално предузеће “Наш Дом” својом механизацијом превозити и нешкодљиво уклањати заражене животиње. Договорено је још да ово предузеће на себе преузме и обавезу закопавања заражених лешина на општинским парцелама које су одређене у свакој од месних заједница.

Усвојено је и упуство, којим се апелује на грађане и ловце да сваки случај или сумњу на присуство Апфричке куге обавесте најближу ветеринасрску станицу или амбуланту како би се утврдило присуство заразе и даље обавестило одељење инспекције општине Апатин. Штаб је усвојио одлуку да се у наредном периоду због предстојећих празника пооштри контрола трговине меса и месних прерађевина која долазе из Мађарске и Румуније, земаља у којима је потврђена епидемија Афричке куге.

У овом тренутку на територији Србије нема Афричке куге.

Афричка куга свиња је веома заразна вирусна болест домаћих и дивљих свиња која се налази на листи нарочито опасних заразних болести. Она се шири контактом заражених са здравим свињама, контаминираном храном и водом, одећом и обућом, инфицираним предметима и опремом, превозним средствима, стајњаком, лешевима угинулих и закланих животиња, глодарима, инсектима.

За ово обољење свиња не постоји терапија, нитј постоји вакцина било где на свету. У случају појаве заразе уништавају се животиње на фарми.

Наредба о предузимању мера ради спречавање уношења, појаве, откривања, ширења, сузбијања и искорењивања заразне болести афричке куге свиња донета је 1. фебруара и односи се на све релевантне институције, власнике животиња, ловце…

Наредбом се забрањује увоз пошиљки пореклом из земаља или подручја захваћених афричком кугом и то: живих домаћих и дивљих свиња, меса пореклом од домаћих и дивљих свиња, коже пореклом од домаћих и дивљих свиња, осим штављене. Забрањен је и увоз споредних производа животињског порекла, осим оних који су термички третирани на минимум 80 степени.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *