38 LICA UHAPŠENO ZBOG KORUPCIJE, MUP U SOMBORU PRIVEO TRI LICA

HRONIKA SOMBOR VESTI VOJVODINA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u prethodnih nekoliko dana, u više odvojenih akcija na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, koje su posebno vezane za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili su 38 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2008. godine do danas počinili više koruptivnih krivičnih dela.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni budžet Republike Srbije, budžete lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica oštetili za više od 7,6 miliona evra.

ripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su odgovorno lice preduzeća “Topagrar 021“ doo Novi Sad L.Dž. (1970), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Sumnja se da je L.Dž. doveo u zabludu oštećenu da će joj, nakon uplate 2.250.000 dinara po predračunu, isporučiti voćarski traktor, što nije učinio. Osumnjičeni je uz krivičnu prijavu priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica „HBS Cargo“ doo, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave. Postoje osnovi sumnje da je on u toku 2014. godine, od privrednih društava „Tim izolirka“ doo iz Šida i „Pimit“ doo iz Sombora preuzeo robu u ukupnoj vrednosti od 1.731.853 dinara, koju je dalje prodao „na crno“ tj. bez evidentiranja u poslovnoj dokumentaciji, a robu do danas nije platio. Na ovaj način je, kako se sumnja, sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u navedenom iznosu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica Zemljoradničke zadruge „Stapar“ iz Stapara, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Postoje osnovi sumnje da je on u periodu od 2012. do 2014. godine, preuzimao poljoprivredne proizvode od dvoje oštećenih iz Stapara, koje nije platio, niti vratio. Na ovaj način, oštećenima je pričinjena šteta u ukupnom iznosu od 1.669.303 dinara, a u korist Zemljoradničke zadruge „Stapar“.