27. МАРТА У АПАТИНСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ ГОСТУЈЕ КЊИЖЕВНИЦА ГОРДАНА МАЛЕТИЋ

APATIN KULTURA VESTI

У среду 27. марта 2024. године у Народној библиотеци „Миодраг Борисављевић“ Апатин са почетком у 13 сати гостоваће Гордана Малетић, познати писац за децу.

Овај сусрет са Горданом биће уприличен уз кратке приче, одломке из биографије Исидоре Секулић и одломке из романа и загонетке.

Гордана Малетић рођена је у Београду 1952. године. Дипломирала је на Филолошком факултету у Београду на групи за југословенску и општу књижевност. Од 1982. године објавила је велики број књигa за децу.

Најважнији књижевни жанрови у којима се огледа су: кратка прича, приповетка, роман и есеј. Објављује и поезију, путописе и разговоре с писцима, биографије, пише књижевну критику. Бави се превођењем и антологичарским радом. Као уредник у издавачким кућама „Књиготека“ и „Евро-Ђунти“, приредила је велики број књига за децу и одрасле.

За своје стваралаштво добила је више домаћих награда, од којих су најзначајније награде Змајевих дечјих игара: Раде Обреновић за најбољи дечји роман године (Витезови мачјег срца, 2000) и Награда за изузетан допринос савременом изразу у књижевности за децу (2015), Награда града Ниша за најбољу књигу године за књигу „Катарке Београда“ (2018) и Награда „Невен“ за књигу Лутања баштенских патуљака, (2019), Награда Општине Чајетина „Витез српске књижевности“ (2023), Награда Банатског културног центра за животно дело, Плакета „Булка“, Црвенка, за свеукупан рад на пољу књижевности и друге.

Њене књиге Спасоносна одлука и Крађа винчанске фигурице носе ознаку White Ravens као препоруку за читање и превођење Међународне омладинске библиотеке из Минхена. Живи и ради у Београду.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *