14 СТВАРИ KОЈЕ МОГУ УТИЦАТИ НА ТРУДНОЋУ

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR VESTI

Ако планирате трудноћу или сте управо сазнали да сте у другом стању, честитамо вам. Верујемо да је то нешто што искрено желите и ишчекујете. Међутим уколико желите имати здраву трудноћу и здраво потомство, овај текст је намењен управо вама.

Иако трудноћа код других жена делује као нешто што лагано тече само од себе, варате се. Трудноћа је заиста једно специфично и сложено стање Да би на крају све било како треба неопходно је водити рачуна о многим стварима.

Уколико сте неискусни по питању ове теме, онда пажљиво читајте следеће делове текста. Врло је могуће да се у некима пронађете и схватиите да је дошло време за промену.

Природа је уредила много тога, али на крају наши поступци често могу бити одлучујући и трудноћу одвести у одређени смер. Управо зато и говоримо о томе шта утиче на ток и исход трудноће и шта самим тим треба да избегавате.

Да би вам ствари биле јасније прво морате знати да се трудноћа дели на три триместра. Управо овако ћемо јој и приступити објашњавајући факторе који утичу на њен ток и исход. Иако многи остављају трага током читаве трудноће, у појединим деловима могу бити посебно опасни.
Фактори који утичу на исход првог триместра
Први триместер трудноће обухвата првих дванаест недеља трудноће. Иако већина жена половину овог триместра ни не зна да су у другом стању, унутар тела дешава се јако пуно промена. Од једне јајне ћелије и сперматозоида почиње да се развија сасвим нови живот.

Дакле, већ сада почиње формирање ваше бебе и свих њених органа. Зато се трудницама често саветује додатни опрез и чување док се не заврши први триместер и одређене фазе у развоју. Овај период је најкритичнији за појаву спонтаног побачаја па се опрез саветује и са те стране. Но, да би вам први триместар прошао што безбедније и повољније по вашу бебу трудите се да избегавате следеће:

Чувајте се вируса свих облика. Рекли смо да је први триместер критични период када се дешава најважније, а то је формирање бебиних органа. Било какав јачи вирус могао би нанети непоправљиву штету. Зато водите рачуна са ким долазите у контакт и чему се излажете. Наравно да је свима потребна социјализација, али у овом случау можда је боље да се мало примирите, избегавате велика окупљања и на тај начин избегнете и разне вирусе.
Kлоните се мачака. Можда вам звучи чудно, али измет мачака у себи садржи бактерију Токсоплазмозу. Уколико се њоме заразите то може нанети озбиљне штете у виду побачаја или рођења бебе са разним болестима и аномалијама. Да би сте схватили колико то може бити опасно, биће доволљно ако вам кажемо да ова бактерија може узроковати мождана оштећења. Неће свака трудница бити заражена Токсоплазмозом ако је у контакту са мачкама, али ипак је боље спречити него лечити.
Водите рачуна код кога и на какву врсту масаже одлазите за време трудноће. Иако масажа прија свима, није свака препоручљива у периоду другог стања, поготово ако обухвата и масажу абдомена. Ако већ одлазите на овакав вид релаксације, пронађите стручњака који зна шта ради.
Избегавајте храну која вам не прија и изазива мучнине. Почетак трудноће познат је по томе да су мучнине у већини случајева присутне. Разне намирнице које су јачег укуса и мириса, могу утицати на то да се мучнине додатно појачају.

Фактори који утичу на исход другог триместра

Други триместар се код већине трудница сматра најбољим делом трудноће. У овом периоду се смање почетни симптоми, а још увек се није појавила тежина која долази пред сам порођај.Многе жене изјављују да су баш у овом делу трудноће биле најактиивније и пуне енергије. Иако је ово лакши период и даље треба бити довољно опрезан и водити рачуна о спољашњим утицајима који могу оставити последице.

Избегавајте алкохол. Иако се то саветује увек, многе труднице се током другог триместра помало опусте сматрајући да је кључни период прошао. Сада се беба формирала, па што не попити једну чашицу, зар не? Никако немојте да се заваравате да алкохол у одмаклој трудноћи не доноси штету.
Дувански дим и даље има утицаја на бебин развој, чак иако су се сви органи формирали. Не одузимајте беби драгоцени кисеоник који јој је толико потребан. Осим што штети беби, дувански дим ни вама неће донети ништа добро.
Рендгенска снимања итекако могу допринети да дође до неповољног утицаја на бебу. Уколико на пример жена у шестом месецу трудноће осети неке здравствене тегобе или зубобољу који захтевају снимање, са тим треба бити опрезан. Свако снимање је уствари зрачење. Иако је оно минимално понекад заиста може неповољно утицати на развој бебе. Лекар би у овом случају требао водити рачуна и на сваки могући начин избећи штетно зрачење уколико је могуће. Ако ваш лекар предложи снимање, а не зна да сте трудни, обавезно му то реците како не би угрозили развој ваше бебе. Иако су данашња снимања заиста савремена и остављају минималне последице, опреза никад доста док сте трудни.
У другом триместру почиње нагли раст бебе па самим тим и стомака. Многе жене још увек нису свесне величине свог стомака па се и даље понашају као да нису трудне. Будите пажјиве јер нагли покрети, пењања на висине или захтевнији тренинзи могу довести до тога да изгубите баланс и да се повредите.

Фактори који утичу на исход трећег триместра
Трећи триместар наговештава крај трудноће и жељно ишекивани тренутак када ће беба доћи на овај свет. А да ли је време да се скроз опустимо? Наравно да није Све до самог порођаја треба водити рачуна о стварима које могу оставити трага на трудноћу и бебу. Уколико сте у овом раздобљу обратитие пажњу на следеће:
Предуга путовања како колима тако и авионом могу утицати на појаву компликација попут стварања крвних угрушака или превеременог порођаја. Немојте се зачудити ако вас са стомаком до зуба лекар не пусти у авион.Боље би било да послушате препоруке него да се порађате на висини од неколико хиљада метара.
Спавање на леђима може довести до поремећаја у крвотоку. Самим тим материца и беба не добију довољно крви и то може оставити последице. Осим тога и вама се може слошити приликом наглог устајања из овако лежећег положаја. Знамо да је тешко пронаћи удобан положај за спавање, али водите се тиме да он буде и безбедан.
Претерано интензивни тренинзи и “акробације” нису најпрепоручљивији у трећем триместру Сада је тежина бебе па и вашег стомака знатно већа и теже се крећете. Лакше долази до замарања и загревања, па се услед свега тога можете лако и повредити. Да не говоримо о повредама које могу изазвати и превремени порођај. Физичка активност јесте важна, али она обухвата много тога. Супер је ако сте активни до самог поорђаја, али понекад је време за корекцију тренинга.

Осврнућемо се на још неколико значајних утицаја, који итекако могу оставити трага на трудноћу и развој бебе током свих девет месеци.

Узимање разних лекова на своју руку се никако не препоручује током трудноће. Лекари врло добро знају који лекови су дозвољени током трудноће, а који не. Зашто? Зато што све што конзумирате, кроз плаценту на крају стигне до ваше бебе. Поједини лекови могу довести до развоја аномалија код бебе, интелектуалних сметњи, па чак и побачаја или превременог порођаја. Зато опрезно са узимањем било каквих терапија без претходне консултације са лекаром.
Стрес је често узрочник многих здравствених проблема. Итекако оставља утицај и на трудноћу односно на бебу. Kада је трудница константно под стресом, ниво хормона стреса у амнионској течности расте. Иако сами хормони неће увек наштетити развоју бебе, истраживачи су дошли до сазнања да су веће последице видљиве у каснијем животу. Таква деца имају веће шансе за развој многих обољења попут кардиоваскуларних и проблема са пажњом. Стрес није лако избећи, али уколико знате да не умете да се борите са њим, порадите на том делу. Јачајте своје механизме за борбу против стреса. Ова сазнања се односе на изложеност дуготрајном стресу. Према наводима истраживача, појединачне стресне ситуације нису остављале значајне последице.
Поједине врсте хране и начин њихове припреме треба заобилазити током трудноће јер могу утицати врло неповољно. Многе жене се обрадују трудноћи и из разлога што сматрају да могу јести шта пожеле и колико желе, јер једу за двоје. Међутим ово је скроз погрешно мишљење. Баш сада не смете јести све и свашта већ се добро информишите шта је безбедно, а шта потенцијално опасно због окружења у којем се храна гаји и због опасности од одређених бактерија. Тако да рецимо не смете јести било коју врсту рибе јер поједине живе у загађеним водама. Kада спремате јаја она морају бити добро скувана или печена, никако сирова јер могу садржати салмонелу. Неопрано воће и поврће на којем има трагова пестицида никако немојте конзумирати јер све кроз постељицу на крају доспе до бебе. Има још много тога што може неповољно утицати на трудноћу, зато се на време информишите које намирнице имају искључиво позитиван ефекат, па се њима и окрените.

Бити у другом стању није увек лако. Пред вама је девет месеци који захтевају константни и појачани опрез. Водите рачуна, али пронађите и начина да се опустите и уживате. Kључ је у проналажењу златне средине. Једино тако ћете спречити неповољне утицаје и истовремено уживати у сваком моменту ваше трудноће и развоја бебе

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *