У АПАТИНСКОМ БРОДОГРАДИЛИШТУ НАКОН ЧИТАВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ПОРИНУТ ПОТПУНО НОВИ БРОД

APATIN EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA VESTI

У апатинском бродоградилишту данас је у воду свечано поринут речни брод холандског наручиоца вредан 1,5 миона евра. Дугачак 67 метара и тежине 250 тона, овај брод је јединствен у свету по томе јер ће му напајање за његов електро-погон давати соларни панели и хидроген агрегат. Служиће као школски брод за обуку будућих морнара, а за Апатин је значајан јер је ово први пловни објекат који је од 2011. године изграђен у нашем бродоградилишту.

Поред наручиоца брода, представника “СТЦ” из Холандије, свечаном поринућу данас је присуствовао Његова екселенција Jost Reinćes амбасадор Краљевине Холандије у Србији, власник апатинског бродоградилишта Василије Пецић, власник зрењанинског бродоградилишта “Астра” Миленко Пиштињат, представници бродоградилишта Кладово, представници локалне самоуправе и извођача који су били ангажовани на овом пројекту.

-Зрењанинско бродоградилиште „Астра“ закупило је локацију апатинског бродоградилишта за израду новог школског брода, док су елементи за брод рађени у Кладову. Брод је наручила холандска школа „СТЦ“ за обуку својих ученика. Ту ће се обучавати будући кормилари, капетани, морнари, и добио сам обавештење да ће обуку на овом броду проћи ученици из целе Европе, а не само из Холандије. У доњем делу брода налазе се кабине за 38 ученика и учионице. Професори ће боравити у горњем делу, заједно са члановима посаде. Брод је потпуно еколошки и самоодржив, односно, погон му је на струју. Има електро-погон, соларне панеле и батерије које се пуне путем тих панела, а које ће бити уграђене у Холандији, открио је Тибор Мелеги из зрењанинског бродоградилишта „Астра“. Брод је дугачак 67 метара, висина са кормиларницом је осам метара, колико је и широк. Тренутно је празан и тежак око 250 тона, у тој тежини се налази само челична конструкција док ће остатак опреме и ентеријера бити инсталиран у Холандији.

Полагање кобилице овде у апатинском бродоградилишту било је 28. априла. Радови су текли по плану, понекад нам је тек било отежано допремање елемената који су сви исечени у Кладову. Овде смо радили састављање конструкције, заваривање, пеглање и фарбање. У просеку је брод радило око 30-35 радника. На почетку је било мање радника, а како су радови одмицали тако смо повећавали број упослених. Апатинско бродоградилиште смо изабрали због хелинга, овакав систем спуштања брода нема више нигде у Србији. Сад се ради са косим деловима навоза и другачијим типом суштања. Ово је јако добар систем и оно што апатински хелинг омогућава је спајање два дела брода. Уколико је брод дужи од 85 метара он се пресеца јер су хале мање, а на овом хелингу се то све поново спаја, што је велика предност за бродоградњу. Док сам радио у бродоградилишту у Бегеју ми смо на овом хелингу састављали бродове дужине од 185 метара. Делове смо из Зрењанина транспортовали у апатинско бродоградилиште и састављали их на хелингу, појаснио је Мелеги.

Брод је данас поринут и кретаће се Дунавом и сплетом канала до Холандије. На том путу има мостова који се не могу подизати. Због тога ће бродоградитељи раставити поједине делове надоградње да се могу скинути и вратити након проласка. По квалитету израде можемо да парирамо европским бродоградилиштима и претпостављам да су нас управо зато и изабрали. Специфичност овог пројекта је показала да је његова изградња захтевна. Другачије је када радите празан брод, због кривљења и осталих ствари, а сасвим је друга прича када га потпуно опремате. Већи је изазов направити празан брод, додао је Тибор Мелеги.

Од 2011. године ово је први брод који је потпуно нов израђен у апатинском бродоградилишту. Тада је у воду поринут танкер, а пре и након тога бродоградилиште је углавном радило ремонте. Лепо је било поново видети потпуно нов брод на апатинском хелингу спреман за поринуће. Као граду који има дугогодишњу традицију бродоградње то даје наду за будућност.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *