11 KANDIDATA U TRCI ZA PREDSEDNIKA SRBIJE

APATIN SOMBOR SRBIJA VESTI

RIK je proglasila kandidature lidera SNS Aleksandra Vučića, koji je zajednički kandidat vladajuće koalicije, Sašu Jankovića, koga je za predsednika Srbije predložila Grupa građana „Za Srbiju bez straha“ i lidera radikala Vojislava Šešelja.

Proglašene su i kandidature Vuka Jeremića, koga je predložila Grupa građana „Moramo bolje“, predsednika pokreta „Dveri“ Boška Obradovića i predsednika „Dosta je bilo“ Saše Radulovića.

Potvrđena je i kandidatura Aleksandra Popovića iz Demokratske stranke Srbije , Miroslava Parovića ispred Narodnog slobodarskog pokreta , Milana Stamatovića predsednika Opštine Čajetina , lidera LSV Nenada Čanka i Luke Maksimovića alias Ljubiša Preletačević Beli kojeg je predložila grupa građana “Ljubiša Preletačević Beli – Beli samo jako”.

Time je lista kandidata za predsedničke izbore zaokružena na 11 kandidata. Redosled na izbornom listiću biće određen javnim žrebom 17. marta.

Žrebanje će biti obavljeno tako što se iz jednog providnog bubnja izvlači kugla u kojoj je list sa imenom i prezimenom kandidata i nazivom predlagača, a neposredno nakon toga iz drugog providnog bubnja se izvlači list na kome je upisan redni broj koji će taj kandidat imati na listi kandidata.

Kugle, koje će biti neprovidne, moraju imati iste dimenzije, boju, masu i druge karakteristike, i biće ih dva puta više od broja kandidata za predsednika Srbije.

Žreb će biti sproveden na sednici RIK, na kojoj pravo prisustva ima i po jedan predstavnik svakog predlagača kandidata. Žreb je javan i prenosiće se na javnom servisu.

Izbori za predsednika Srbije biće održani 2. aprila.