У ПЕТАК ИЗЛОЖБА МИОНЕ МАРТЕ МАРКОВИЋ У ГАЛЕРИЈИ МЕАНДЕР

APATIN KULTURA VESTI

У галерији Меандер у Апатину за петак, 2. новембар, са почетком у 19 сати, заказано је отварање XВ самосталне изложбе слика малог формата под називом “Сусрет” уметнице Мионе Марте Марковић. Изложба ће у апатинској галерији бити постављена до 16. новембра.
Миона Марта Марковић рођена је 1979. године у Сомбору. Дипломирала је 2004. на Факултету примењених уметности у Београду, у класи проф. Слободана Ђуричковића. 2007. године одбранила је магистраски рад код проф. Салваторе Провино на Аццадемиа ди Белле Арти у Напуљу, а 2018. докторирала на Университà Сапиенза (Рим) на смеру савремене историје уметности. Чланица је УЛУС-а од 2006. и од 2009. стиче статус слободног уметника. Тренутно живи и ради у Риму.

“Миона Марта Марковић, пак, у овом новом времену, експериментише већ дужи низ година поигравајући се бојеним сензацијама које су јој важније од садржаја, или привидног садржаја, њених слика. Ми сви видимо да су то деперсонализовани загрљаји, који се управо тако и зову, мада њени интригантни, чак и позајмљени из класичне музике, наслови листом упућују и на нешто друго. Као и сви други елементи које она инкорпорира у готов рад, као што то чини са кратким нотним записима, или колажима, на пример. Њени загрљаји, према томе, поред боје, имају и звук, и трећу димензију.”
(Део текста из каталога – Александра Грубор, књижевни преводилац, историчар уметности и писац)

САМОСТАЛНА ИЗЛАГАЊА:

2018. Завод за културу Војводине, Нови Сад
Уметничка галерија Стара капетанија, Земун
Ликовни салон културног центра Новог Сада
Галерија Луцида, Београд
2015. Мала галерија УЛУПУДС-а, Београд
Културни центар Панчево
Галерија Арт 55, Ниш
2013. Галерија Медиа Мусеум, Песцара (Италија)
2011. Галлериа Цаффè дел Цорсо, Пратола Пелигна (Италија)
2010. Галерија “Лептир”, Библиотека Ђорђе Јовановић, Београд
2009. Месна библиотека Бачки Моноштор
Ликовни салон Дома културе, Чачак
2006. Галерија “Циркус”, СКЦ, Београд
2004. Галерија “Подест”, Дом омладине, Београд

ПРЕДСТОЈЕЋА САМОСТАЛНА ИЗЛАГАЊА:

30/11/2018 Културни центар Зрењанин

Групно је излагала 42 пута, превасходно у Италији али и Србији, Босни, Хрватској, Бугарској и Мексику.

УЧЕШЋЕ НА ЛИКОВНИМ КОЛОНИЈАМА:

Септембра 2011. године уцествовала је на медјународној сликарској колонији на планини Ртањ, у склопу аутрорског пројекта “Пергамент Србија” вајарке Лепосаве Милосевиц Сибиновиц.

УЧЕШЋЕ НА СТРУЧНИМ КОНГРЕСИМА:

21. априла 2016. године уцествује на струцном конгресу “Ин цорсо д’опера2” са предавањем “Ил таглио, ла ферита е ил долоре нелле перформанце ди Марина Абрамовиц (1970-1976)”, у фондацији Марцо Бессо, Ларго ди Торре Аргентина 11, Рим, Италија.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *