У АПАТИНУ ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРОЈЕКТА „AMAZON OF EUROPE BIKE TRAIL”

APATIN EKONOMIJA VESTI

Јуче је, у великој сали СО Апатин одржана презентација пројекта „Amazon of Europe Bike Trail” (Бицикилистичка рута – европски Амазон). У питању је ИНТЕРЕГ пројекат финансиран из дунавског транснационалног програма, који спаја пет држава (Аустрија, Словенија, Мађарска, Хрватска И Србија), једном бициклистичком рутом. Идеја и циљ пројекта јесте спајање подруцја будуцег прекограницног резервата биосфере МУРА – ДРАВА – ДУНАВ. У пројекат је укључено 15 пројектних партнера из 5 земаља, са подручја 3 реке, који ће кроз јединствени бранд и одрживи производ “АоЕ Бајк Трејл”, успоставити организациони и информациони систем за проналажење јединствене понуде за уживање у речним
крајолицима. Резултат пројекта ће бити више од 1000 км заједничке бициклистичке руте дуж обе стране.

У Србији, учешће у овом пројекту добили су град Сомбор и општина Апатин. Укупна вредност пројекта је 3 милиона и 160 хиљада еура, а средства која се односе на партнере из Србије јесу 270 хиљаеда еура.

Имплементација овог пројкета започела је 1. Јуна ове године, а реализација ће трајати 3 године.
Презентацију је отворио директор ТО Апатин, Немања Јовић, који је присутнима представио цео пројекат, а гости на јучерашњој радионици, били су проферсори ПМФа Владимир Марковиц и Вања Павлуковић, који су присутнима говороили уопштено о циклотуритзму, бенефитима које оно доноси, као и о примерима добре праксе у окружењу и целој Европи.

-Овај пројекат је веома значајан, не само за Апатин, него за целу Србио у регион, а цикло туризам је један од видова туризма који је у великој експанзији, у Европи већ неко време а у Србији од недавно. Циклотуристи имају већу потрошњу у односу на стандардне туристе и то су људи који воле да њихове руте пролазе кроз лепе природне пределе.Наша велика шанса је Горње подунавље и то би требао бити магнет који ће их привући. Овај пројекат ставља Апатин на туристичку мапу Европе, а то ће свакако привући туристе из Аустрије, Немачке, Француске и других држава, одакле долази највећи број циклотуриста у Европи. Ово нам даје наду да ће број туриста у Апатину знатно да се повећа, али и обавезу да се услуга подигне на један виши ниво.- рекао је Владимир Марковић.

-Драго ми је да су партнери на овом пројекту институције из Хрватске, Мађарске, Словеније и Аустрије, јер то су дефинитивно земље од којих ми можемо доста да научимо о циклотуризму. То су земље које имају заокружену циклотуритичку понуду, озбиљну едукацију и промоције. Пуно тога можемо да применимо из њихових примера добре праксе. Примера ради Хрватска, она има развијен програм развоја циклотуризма кроз акциони план развоја циклотуризма. Министартство туризма Хрватске ове и просле године је издвојило велика подстицајна средства за унапредјење циклотуристичке понуде, имају специјалозоване “Бике анд бед” објекте, што свакако може бити и шанса за наше лолакне предузетнике, конкретно за сеоска туристичка домаћинства и многе друге.- казала је Вања Павлуковић.

-Изузетно нам је драго што смо постали партнер у једном овако важном и перспективном пројекту који ће се у наредне 3 године реализовати. Пројекат “Бицикилистичка рута – европски Амазон” је од великог значаја за регион и изузетно је важно што су Сомбор и Апатин постали део овог пројекта. Апатин је окретница на рути, што подиже значај нашег учешћа, а верујем да ће се у наредне 3 године много тога учинити кроз реализацију овог пројекта, што ће свакако помоћи развој туризма у Апатину, а ми као дестинација са исраженим природним лепотама и богатим културним наслеђем имамо све предиспозиције да га максимално искористимо на, пре свега финансијску, добробит свих становника општине Апатин.- изјавио је Немања Јовић.

извор: Инфо тим општине Апатин

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *