ИЗ МОГ УГЛА: БЕЗАКОЊЕ, ГРОБЉЕ, РИМ, МИСАО

APATIN DRUŠTVO IZ MOG UGLA VESTI

БЕЗАКОЊЕ

Цех неуређеног система плаћа сама држава, односно сви грађани који преко разних дажбина, пуне буџет.
Тек, шта рећи за пример рушења зида станара у кући у Доситејовој улици, у Новом Саду. Приватни инвеститор започео зидање зграде у њиховој близини без грађевинских дозвола. Људи остали у суседној грађевини без станова. После натезања град збринуо станаре, дао ми помоћ за шест месеци, хотелијери их сместили на месец дана, а нелегалне инвеститорке, која је својим потезима урушила туђи стамбени објекат, нигде у тој причи.

Неуређен систем, јер би било логично да она буде не само кажњена већ да и обезбеди смештај људи који су због њене грешке остали без крова. Да је правне државе инвеститорка је требала већ други дан да свима обезбеди привремени смештај, да их обештети, да у рекордном року санира штету. Али, авај, инвеститорка се више не појављује, а инспекција наредила санирање штете, али не и рок у коме све треба да се доводе у првобитно стање.

Речју, уместо кривца за штету, кажњен је град, који сада из буџета решава смештај оштећених станара.
А, не би ме изненадило, и да се инвеститорка, изгуби у виду ластиног репа.

Други, сличан случај, али из нашег града. Готово идентичан, ако не и драстичнији. Никад идентификован загађивач који је ископао базен, сместио отровни отпад, у чувеној „црној рупи“ на пољопривредном земљишту, крај пута према Пригревици, изгледа никад неће бити процесуиран. Уместо кривца санацију је платио град из буџета. Коштало је више од 10 милиона евра. Значи, опет град преузима трошкове уместо приватника који је неодговорно приредио овај опасан инцидент. Просто невероватно да се кривац није идентификовао. Чија је ово игранка?

Имају ли истражни органи за ових годину дана икакав траг или је све већ прекрила трава, рузмарин и шаш…? Или су све нешто повезани, што народ каже, у цревца.
Чија год да је, оваквих и сличних дела биће надаље, све док се овакви случајеви са именом и презименом не именују, процесурају, плате штету. Као што је то било у Обреновцу где је кривац одмах пронађен и кажњен. И наравно платио штету.

ГРОБЉЕ

Колегиница Јаца, добро је уочила, проблем нереда на гробљу. Када су се друштевен мреже запалиле у вези неуређености некад примера уређеног гробља реаговали надлежни.

Но, као и у претходном тексту, где се траже узроци, и овде би ваљало да се открију. Па, лично бих почела од тога, да се транспарентно јавности презентују сви подаци и цифре око трошења месног самодоприноса од један одсто, који издвајају грађани, превасходно за уређење гробља. Управо због намене ових средстава већина грађана, мислим чак 98 одсто, је гласала за овај самодопринос. Због тога имају право да траже на увид где се он троши и колико се издваја за гробље које је било главни мотив већинског изгласавања овог самодоприноса.

И не заборавите, тамо одлазе сви, и краљеви и сиромаси, што би рекао песник.

РИМ

Најлепши град на свету, за мене после Париза, је Рим. Зато свака част идеји да најбољи апатински ученици за награду добију путовање и обилазак ове колевке свеколике културе и цивилизације. Један од ученика ми је испричао да је фасциниран Колосеумом, Сикстинском капелом Ватикана, делима свих великих уметника, али и животом у Риму, где румено сунце вечно сја.

Ова врста награде најбољим ученицима нека традиционално траје, дуго, дуго. Јер ово ће ученицима остати у сећању, више него било која, новчана или друга награда.

МИСАО

Одавно нисам наишла на тако истиниту животну чињеницу коју сам чула од нашег познатог неуропсихијатра, научника, писца многих књига, Владете Јеротића. Овај признати стручњак једностано је одговорио на многе дилеме одрастања и васпитања. Тек, рекао је: Какав вам је брак, такво вам је и дете. Изузетак има, али су ретки.

аутор: Софија Пуалић Шперо

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *