ЗАВРШЕН ФЕСТИВАЛ „ПОТПИС“

APATIN KULTURA VESTI

•ТРЕЋЕГ ДАНА ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ЕКСЛИБРИС“ И ОДРЖАН КОНЦЕРТ ДУА ОБОА И ХАРФА

У Апатину је завршен 3. Међународног фестивала „Потпис“ Општинског културног центра. Трећег дана посетиоци фестивала уживали су у изложби графичких минијатура и концерту дуета обое и харфе.

– Представили смо се свим оним чиме се Културни центар бави. Задовољни смо програмом који смо креирали ове године и одзивом публике. Обзиром да је Апатин мало, рекла бих, успаван, када направим паралелу у односу на прошлу годину број публиле се повећао. То ми је драго и знак да треба да наставимо а број пубике ће се током година повећавати. Без обзира колико људи се појави нама је важно да они који дођу оду са наших програма задовољни, рекла је, између осталог, Данијела Обрадовић, директорица ОКЦ.

У Галерији „Меандер“ отворена је изложба „ЕКСЛИБРИС“. О награђеним графикама и радовима уметника који су ове године учествовали на конкурсу говорила је Јована Момчиловић, уредник ликовног програма ОКЦ.
– Ово је трећа по реду Међународна изложба „Екслибрис“ која се одржава у оквиру Фестивала кратке форме „Потпис“. Екслибрис је настао појавом првих штампаних књига које су биле ретке и скупе, па се јавила потреба да се, на неки начин, обележи у чијем су власништву. То је мања графика на првој страни књиге. Како се штампа књиге повећава Екслибрис је губио своју сврху, а уметници су га препознали као вид изражавања у малом формату кроз ликовну графику. Током година су настале бројне колекције Екслибриса, а захваљујући овом конкурсу Културни центар и Галерија „Меандер“ постали су власници импозатне колекције, рекла је, на отварању изложбе, Јована Момчиловић.
Ове године су на конкурс пристигла 122 Екслибриса. Конкурисало је 33 аутора из 17 земаља, а највише из Србоје. На тему „Снови“ награђен је рад Маријане Антонаци из Италије, а за слободну тему награду је добила Торил Елизабет Ларсен из Норвешке.

У Великој сали ОКЦ концерт је одржао дуо Марија Лазић на обои и Горана Ћургус на харфи. Обе су први пут боравиле у Апатину и било им је жао што нису боље упознале град. Спој обое и харфе није уобичајен у концертном свету и уметнице су и саме признале да се довијају тражећи ноте и композиције које могу да искористе. Ипак, где год се појаве плене пажњу слушалаца, а баш као и у Апатину, публика је кући отишла опијена дивним, нежним тоновима ова два инструмента.

– Харфу свирам од седме године, а избор је био случајан. После годину-две свирања потпуно сам се заљубила у овај инструмент. Апатинској публици смо свирале познате композиције класичне музике. Могли су препознати Чајковског, Бизеа, Моцарта и других. Доста широк избор и популаран, рекла је Горана Ћургус, соло харфисткиња Опере Народног позоришта у Београду.

– Посебно памтимо концерт у нашој енклави на Косову у Великој Хочи где су нас изузетно лепо прихватили људи и деца који су први пут имали контакт са оваквом врстом музике и тражили да неколико пута поновимо, додала је Марија Лазић, члан оркестра Опере Народног позоришта у Београду.

Обе уметнице су део ауторског тима организације МОТО (Музичко Оперско Театарска Организација) чија је мисија да класична музика, опера и театар буду доступни свим људима и постану саставни део живота у Србији.

аутор: Мара Вуковић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *