ВЛАДА УСВОЈИЛА ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О РАЧУНАЊУ ВРЕМЕНА

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о рачунању времена, због потребе да Србија донесе свој закон који ће регулисати ту област и дефинисати рачунање времена.

Тиме ће се обезбедити јединствено рачунање времена на територији Републике Србије, које је усклађено са временом које користе европске земље.

Медији су раније писали да је посебна радна група саставила нацрт прописа који предвиђа да грађани Србија и даље последње недеље у марту, тачно у два часа, казаљке помере сат унапред. И враћају га назад последње недеље октобра.

Последњи Закон о рачунању времена код нас усвојен је 2006, још када смо делили државу са Црном Гором. Јавила се зато потреба да имамо закон који ће прописати како се и када померају казаљке – у Србији. И тако дефинисати законско време.

Србија, међутим, своје законодавство усаглашава са европским, тако да уколико Европа реши да убудуће не постоји летње и зимско рачунање, одлуци ћемо се прилагодити и ми, писали су медији.

Подсетимо, Европска унија је своје грађане питала усред врућег лета да ли желе да задрже преласке с летњег на зимско рачунање времена и, ако не желе, које рачунање желе да задрже – оно зимско или летње. Многи грађани Европске уније су ову идеју прихватили оберучке. Око два милиона њих се укључило у онлајн расправу на страницама Европске комисије и готово је извесно да ће померање казаљки бити укинуто, али се не зна када.

Европски парламент је још у фебруару са 354 гласа “за” и 153 “против” донео одлуку да Европској комисији предложи укидање летњег рачунања времена. Аргументи који су се том приликом чули гласили су да популација пати од здравствених проблема због померања сата, да померање казаљки доводи до већег броја саобраћајних несрећа, да пада продуктивност на радном месту…

Аутор: Данас

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *