Najnovije vesti
Početna » ZANIMLJIVOSTI » ЋАО ЋАО ТРЕНИРАЈ, ГРЧКА ЗАБРАНИЛА ГОЈАЗНИМ ТУРИСТИМА ДА ЈАШУ МАГАРЦЕ
ЋАО ЋАО ТРЕНИРАЈ, ГРЧКА ЗАБРАНИЛА ГОЈАЗНИМ ТУРИСТИМА ДА ЈАШУ МАГАРЦЕ

ЋАО ЋАО ТРЕНИРАЈ, ГРЧКА ЗАБРАНИЛА ГОЈАЗНИМ ТУРИСТИМА ДА ЈАШУ МАГАРЦЕ

Грчка је забранила гојазним туристима да јашу магарце након кампање која је приложила доказе о кичменим повредама и отвореним ранама на магарцима.

Након што се у јавности појавила слика магарца који се пење стрмим степеницама Санторинија носећи гојазну жену, сада су надлежни одлучили да реагују и заштите ове животиње.

Грчко Министарство за рурални развој и храну објавило је нове регулативе које налажу да магарци не смеју да носе терет тежи од 100 килограма или било шта теже од 1/5 њихове укупне тежине.

На овај потез су се одлучили након пораста гојазних туриста који озбиљно угрожавају здравље животиња.

“Власници који издају магарце морају да се побрину да им здравље буде на високом нивоу. Ни у ком случају животиња не сме да буде злостављана. Животињама мора бити обезбеђена адекватна храна и пијаћа вода, а штале у којима спавају морају се чистити барем једном дневно“, наводи се у новим регулативама.

Санторини је иначе познат по брдовитом терену, а магарци се овде традиционално користе како би превозили људе и терет. То посебно важи за Фиру где моторним возилима није дозвољен приступ.

“Ово је велики корак и наш напоран рад се исплатио. Ситуација на Санторинију је оваква деценијама и не може се решити за један дан. Добили смо ову битку јер смо скренули пажњу међународних медија на ситуацију у Грчкој, а нико од нас није веровао да је Влада заиста реаговала. Само један дан након што су регулативе и званично ступиле на снагу, чула сам да су туристу до врха Фире носила чак три различита магарца, како се овај први не би превише уморио“, каже четрдесетпетогодишња Елизабет Хатзи, волонтерка Друштва за права животиња.

Извор: B92

Autor: Čedomir Milojević

Postavi komentar

Your email address will not be published.

Redakcija radio Dunava zadržava pravo da ukoliko ih proceni kao neumesne obriše komentare koji sadrže bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede, uvrede na račun autora teksta ili članova redakcije ili bilo kakav drugi nezakonit sadržaj.
Scroll To Top