Najnovije vesti
Početna » DRUŠTVO » УКИДА СЕ ПОМЕРАЊЕ КАЗАЉКИ – ЕВРОПА ВЕЋ ОДЛУЧИЛА, ДА ЛИ ЈЕ И СРБИЈА СЛЕДИ
УКИДА СЕ ПОМЕРАЊЕ КАЗАЉКИ – ЕВРОПА ВЕЋ ОДЛУЧИЛА, ДА ЛИ ЈЕ И СРБИЈА СЛЕДИ

УКИДА СЕ ПОМЕРАЊЕ КАЗАЉКИ – ЕВРОПА ВЕЋ ОДЛУЧИЛА, ДА ЛИ ЈЕ И СРБИЈА СЛЕДИ

Европска комисија данас је донела историјску одлуку – последње померање казаљки на сату десиће се најкасније у октобру следеће године, а по свему судећи иста пракса примениће се и у Србији, само за сада није познато када.

– Морамо престати са померањем казаљки – поручио је данас председник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

Према предлогу ЕК, свака чланица ЕУ би до априла 2019. године требало да одлучи да ли ће остати у зимском или летњем рачунању времена. Последње обавезно померање сата на летње рачунање биће у недељу, 31. марта 2019. године, а чланице које желе да се врате на зимско рачунање времена могле би урадити још једно, последње полугодишње померање, у недељу, 27. октобра 2019. године. Након тог датума, полугодишње промене више неће бити могуће.

Како је “Блицу” у Министарству привреде речено пре неколико недеља, када је Влада Србије усвојила Предлог закона о рачунању времена, ово министарство ће измене на нивоу ЕУ узети у обзир и приступити усклађивању српских прописа са европским у најкраћем року, а исто нам је потвђено и данас, након објаве ове вести из Европске комисије.

Свакако, укидање летњег и зимског рачунања времена се неће аутоматски применити и у Србији, с обзиром на то да још нисмо земља чланица ЕУ, поручили су тада из ресорног Министарства.

– Не може све да се реши преко нећи, потребно је прво изменити закон – каже саговорник “Блица”, те питање када ће тачно у Србији престати да се померају казаљке – остаје нерешено.

Такође, биће потребно да се одлучимо и за један начин рачунања времена – летњи или зимски.

Како су нам недавно објаснили, Министарство привреде усклађује прописе из свог делокруга са законодавством ЕУ. У конкретном случају то се ради у оквиру Преговарачког поглавља 1, у које спада и важећа Директива ЕУ о летњем рачунању времена.

Што се тиче нашег закона који треба да буде усвојен у Скупштини Србији, његов циљ је, како пиште у тексту Предлога, “да обезбеди јединствено време на територији Републике Србије усклађено са временеом које се користи у Еворпској унији”.

*Европљани не желе да померају казаљке

Од 4,6 милона Европљана из 28 земаља чланица Уније који су учествовали у анкети, чак 84 процента подржžава укидање летњег и зимског рачунања времена, саопшšтила је Европска комисијиа (ЕК).

ЕК је организовала од 4. јула до 16. августа интернет консултације о могућој промени рачунања времена у Европи.

Из радне групе Европског парламента, који се залагао за укидање полугодишњег померања времена, поздрављају брзи одговор Комисије на жеље грађана.

– ”Милиони Европљана искористили су нашšе интернет консултације како би изразили свој став. Порука је врло јасна: 84 процента њих не жžели вишšе да помера сатове. Сада ћемо потупити у складу са тим и припремити законски предлог који ћемо доставити Европском парламету и Савету на којим је да заједно доднесу одлуку – поручила је недавно комесарка Виолета Булц.

Како се наводи у саопштењу Европске комисије, овим потезом тежи се да се осигура да убудуће промене између суседних земаља праве на короодринисан начин чиме би се обезбедило правилно функционисање унутрашњег тржишта и избегла подељеност, до које би дошло ако би неке државе чланице задржале сезонске промене сата, док би их друге укинуле.

извор: Блиц

Autor: Čedomir Milojević

Postavi komentar

Your email address will not be published.

Redakcija radio Dunava zadržava pravo da ukoliko ih proceni kao neumesne obriše komentare koji sadrže bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede, uvrede na račun autora teksta ili članova redakcije ili bilo kakav drugi nezakonit sadržaj.
Scroll To Top