УКИДА СЕ ПОМЕРАЊЕ КАЗАЉКИ – ЕВРОПА ВЕЋ ОДЛУЧИЛА, ДА ЛИ ЈЕ И СРБИЈА СЛЕДИ

DRUŠTVO SVET VESTI

Европска комисија данас је донела историјску одлуку – последње померање казаљки на сату десиће се најкасније у октобру следеће године, а по свему судећи иста пракса примениће се и у Србији, само за сада није познато када.

– Морамо престати са померањем казаљки – поручио је данас председник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

Према предлогу ЕК, свака чланица ЕУ би до априла 2019. године требало да одлучи да ли ће остати у зимском или летњем рачунању времена. Последње обавезно померање сата на летње рачунање биће у недељу, 31. марта 2019. године, а чланице које желе да се врате на зимско рачунање времена могле би урадити још једно, последње полугодишње померање, у недељу, 27. октобра 2019. године. Након тог датума, полугодишње промене више неће бити могуће.

Како је “Блицу” у Министарству привреде речено пре неколико недеља, када је Влада Србије усвојила Предлог закона о рачунању времена, ово министарство ће измене на нивоу ЕУ узети у обзир и приступити усклађивању српских прописа са европским у најкраћем року, а исто нам је потвђено и данас, након објаве ове вести из Европске комисије.

Свакако, укидање летњег и зимског рачунања времена се неће аутоматски применити и у Србији, с обзиром на то да још нисмо земља чланица ЕУ, поручили су тада из ресорног Министарства.

– Не може све да се реши преко нећи, потребно је прво изменити закон – каже саговорник “Блица”, те питање када ће тачно у Србији престати да се померају казаљке – остаје нерешено.

Такође, биће потребно да се одлучимо и за један начин рачунања времена – летњи или зимски.

Како су нам недавно објаснили, Министарство привреде усклађује прописе из свог делокруга са законодавством ЕУ. У конкретном случају то се ради у оквиру Преговарачког поглавља 1, у које спада и важећа Директива ЕУ о летњем рачунању времена.

Што се тиче нашег закона који треба да буде усвојен у Скупштини Србији, његов циљ је, како пиште у тексту Предлога, “да обезбеди јединствено време на територији Републике Србије усклађено са временеом које се користи у Еворпској унији”.

*Европљани не желе да померају казаљке

Од 4,6 милона Европљана из 28 земаља чланица Уније који су учествовали у анкети, чак 84 процента подржžава укидање летњег и зимског рачунања времена, саопшšтила је Европска комисијиа (ЕК).

ЕК је организовала од 4. јула до 16. августа интернет консултације о могућој промени рачунања времена у Европи.

Из радне групе Европског парламента, који се залагао за укидање полугодишњег померања времена, поздрављају брзи одговор Комисије на жеље грађана.

– ”Милиони Европљана искористили су нашšе интернет консултације како би изразили свој став. Порука је врло јасна: 84 процента њих не жžели вишšе да помера сатове. Сада ћемо потупити у складу са тим и припремити законски предлог који ћемо доставити Европском парламету и Савету на којим је да заједно доднесу одлуку – поручила је недавно комесарка Виолета Булц.

Како се наводи у саопштењу Европске комисије, овим потезом тежи се да се осигура да убудуће промене између суседних земаља праве на короодринисан начин чиме би се обезбедило правилно функционисање унутрашњег тржишта и избегла подељеност, до које би дошло ако би неке државе чланице задржале сезонске промене сата, док би их друге укинуле.

извор: Блиц

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *