БЕЛА КАЊО: ПОПИСАО САМ 150 ВРСТА ПТИЦА У БЕЛОЈ ЦРКВИ

APATIN KULTURA VESTI

У петнаестој емисији из серијала “Речи, боје и звуци” , гост је био Бела Кањо, орнитолог, који је, пре неколико месеци, у Народној библиотеци “Миодраг Борисављевић” у Апатину, промовисао књигу ” Птице Беле Цркве”.

-Пописао сам у Белој Цркви 150 врста птица. Толико птица сам, много раније, пописао и у Апатину који је, такође, пребогат фауном. Међутим, у Белој Цркви се гнезде неке птице којих овде нема. Пре свега, то је птица Ћук, мала сова са карактеристичним гласом. Глас ћукасе често користи у филмовима и неким ТВ серијама. Поред ове птице, у Белој Цркви се гнезди и орао змијар којег ретко где има – рекао нам је, поред осталог Бела Кањо.

Интересовала нас је и случајна подударност имена нашег госта са именом једне птице.

-Чувени наш орнитолог Матвејев открио је одавно једну птицу којој је име на српском језику Бела Кања. То је врста лешинара. О лешинарима људи имају погрешна размишљања, предрасуде. А истина је следећа: лешинари су санитетлије или боље речено, хигијеничари у природи. Још пре 150 година они су заустављали епидемије тешких болести. Они су чистили природу од лешева и на тај начин и од клица. Касније су се појавили морернији начини за чишћење природе и САД ЛЕШИНАРИ ИЗУМИРУ. Има их још у Бугарској – објаснио нам је наш гост, Бела Кањо.

На наше питање коју птицу највише воли, он нам није могао одговорити. Рекао је:

-Покушао сам и сам да одаберем неку птицу, одабрао сам је, али, из дана у дан, списак се све више ширио да би порастао на огроман број птица. Тад сам закључио: волим све птице, без иузузетка. И то, много их волим.- завршава Кањо.

аутор: Душан Радивојевић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *