ZORAN STAMENIĆ PONOVO U MLADOSTI

APATIN FUDBAL SPORT VESTI

Ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svetu sigurno će veoma obradovati vest o povratku nekadašnjeg pouzdanog štopera u Mladost. Zoran Stamenić je član najuspešnije generacije u istoriji apatinskog fudbala, koja je u sezoni 2006/2007. osvojila 6. mesto u najvišem rangu fudbala u našoj zemlji. Ovaj put popularni Stameni će svoje bogato fudbalsko znanje prenositi najmlađima a od pre nekoliko dana imenovan je za trenera pionira OFK Mladost.

Zoran je rođen 1977. godine u Slavonskom Brodu. Prve fudbalske korake načinio je u Poletu iz Bosanskog Broda, da bi ubrzo njegov novi klub postala srbačka Sloga. Bio je član mlađih selekcija Bosne i Hercegovine, a kasnije i Republike Srpske. Životni put odvodi ga u Novi Sad, tačnije u FK Vojvodina, koja ga prosleđuje u Čelarevo. U drugoj najpoznatijoj pivskoj varoši u našoj pokrajini Stamenić je proveo gotovo deceniju nastupajući za tamošnji ČSK.

Internacionalnu karijeru Stamenić je gradio u mađarskom Honvedu, islandskim klubovima Grindavik i Bolungarvik, odnosno norveškoj ekipi Klep. Pre epizode na Islandu bio je deo gore pomenutog uspeha Mladosti, a drugi put u Apatin dolazi 2012. godine u novoformirani Omladinski fudbalski klub Mladost. Igračku karijeru završava u sezoni 2014/2015. u ekipi NK Bobota-Agrar.
U razgovoru sa Zoranom saznali smo da ga je trenerski posao privukao pre tri godine kada je nastupajući za Mladost koju je tada predvodio Slobodan Bačić paralelno radio i sa najmlađim dečacima rođenim 2005. i 2006. godine. Neki novi momenti u klubu, tačnije promena rukovodstva i dolazak nove uprave, vratila su Stamenića ponovo na apatinsku fudbalsku pozornicu.
“U Apatinu je uvek bilo talentovane dece koja vole fudbal, pa je oživljavanje omladinske škole prioritet u ovom trenutku. Preuzeo sam brigu o pionirskoj selekciji koja je veoma talentovana i uz žestok i ozbiljan rad uveren sam da će nam naredne godine doneti kvalitetne fudbalere i dobre dečake. Želja nam je i da fudbal bude dostupan za svu decu, pa smo odlučili da mesečna članarina bude simboličnih 500 dinara. Fond koji će biti formiran praktično od tih članarina biće korišćen samo za omladinsku školu, odnosno troškove takmičenja i normalnog funkcionisanja najmlađih selekcija. Uvereni smo da će uz još poneku donaciju određenih sponzora u našoj opštini to biti dovoljno. Teško je danas od roditelja tražiti novac za članarinu, potom za putovanje, opremu, sudije, preglede i slično. Ta cifra na mesečnom nivou doseže i nekoliko hiljada dinara i sigurno da predstavlja veliki udarac za kućni budžet. Još jednom ponavljam, želja je da potpuno rasteretimo roditelje u tom finansijskom smislu i da fudbal bude dostupan za svu decu.” – istakao je Stamenić.

Povratak velikog fudbalskog imena u redove Mladosti sigurno će biti magnet za mnoge “klince” koji maštaju da jednog dana postanu kvalitetni fudbaleri. Znanje sticano godinama na travnatim terenima u zemlji i inostranstvu naš sagovornik preneće na neke nove generacije a za kraj razgovora pitali smo Zorana za tri najlepša trenutka u igračkoj karijeri.

“Na Islandu sam 2008. godine dobio nagradu za najkorisnijeg igrača Grindavika. Kada stranac u nekoj zemlji dobije takvu nagradu ona svakako ima neku drugačiju i posebnu dimenziju. Takođe, velikim uspehom smatram i ulazak u Superligu sa ekipom Mladosti, a posebno su mi dragi i nastupi u kupu UEFA sa mađarskim Honvedom.” – završava Stamenić.

izvor: Rajko Bošković