ЗЛАТО ЗА “ТРАВАРИЦУ” ПЕТРА ХОРТИЈА НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ РАКИЈА У ПАНЧЕВУ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Ракија “Траварица” , Апатинца Петра Хортија који дуги низ година успешно производи ракије и са њима осваја признања на такмичењима, освојила је златну медаљу на Међународном фестивалу ракије “Ракија и ракијаши 2021” који је протеклог викенда одржан у Панчеву.

У конкуренцији 1300 узорака, Хорти је поред признања за “Траварицу” на фестивалу добио и висока признања за друге ракије из његове производње.
Траварица је оцењена као најбоља са 18 бодова што ми као Хоби произвођачу посебно значи јер је овогодишња конкуренција била веома јака. Сребрне медаље освојио сам са воћним ракијама од крушке “Виљамовке”, јабуке и дуње које су веома мало заостајале за златним дипломама. Aли као што сам већ напоменуо, конкуренција је била изузетно озбиљна са мноштвом квалитетних узорака, каже Хорти за Дунав.
Победничку траварицу, Хорти припрема од ракије произведене дестилацијом јабуке, у коју додаје 23 лековите траве.
-Реч је о пробраним лековитим травама, и све је то избалансирано, проверене здравствене исправности, по старом рецепту и наравно уз асистенцију познаоваоца лековитог биља, каже Хорти и додаје да Траварицу свакодневно конзумира, он и његови пријатељи, јер је одлична за имунитет и бројне здравствене тегобе. -Наши преци су се пре лекова и лекара, решавајући проблеме циркулације, болова у желуцу, разних инфекција и упала често ослањали на ракије траварице. Данас су оне неправдано изузете и заборављене, поручује Хорти.

На овогодишњем фестивалу који је одржан под слоганом “Kоји домаћин пече најбољу ракију?” за оцењивање квалитета узорака задужена је била комисија у саставу: проф. Нинослав Никићевић, председник комисије (Пољопривредни факултет Земун), проф. Веле Тешевић (Хемијски факултет Београд)
, др Иван Урошевић (Пољопривредни факултет у Бјељини), др Бранко Поповић (Институт за воћарство у Чачку), др Даворка Ђукић Дејановић, инг. Верољуб Љуба Урошевић (дугогодишњи директор производње Прокупац Београд), инг Љубиша Станковић Пољопривредни факултет Земун и инг Јован Урошевић (дестилерија Ток).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.