ЗЛАТКУ ВАСИЋУ У НИШУ УРУЧЕНА НАГРАДА “МАЛЕНИ ЦВЕТ”

APATIN KULTURA SOMBOR VESTI


Нашем суграђанину Златку Васићу у Нишу је уручена награда за књижевност за децу и младе “Малени цвет”. Васићу је награду Града Ниша за 2021. годину припала за књигу “Шушшшти шевар” у издању Креативног центра Београд.

-Веза између награде, књиге и мене је више него симболична. У књизи је главни јунак сплетом догађаја увучен у авантуру у непознато, да би испунио рођенданску жељу и пронашао ружу, али тек повратком кући спознаће да су праве вредности одувек биле поред њега. И моје лутање тим богатим страним баштама намеће мисао да је све то само дивна сценографија која не може да утоли глад за останком. Путеви у туђину нам отворе очи да можемо да сагледамо где нам је усидрени срце. Без тог сазнања осуђени смо на вечно лутање. У Нишу, као да проживљавам догађаје описане у роману Шушшшти шевар, пронашао сам свој цвет. Хвала вам што сте учини да ова књига буде видљивија за мале читаоце. Надам се да ће уживати у читању бар упола колико сам ја уживао док сам је писао. Хвала вам од срца, рекао је Златко Васић на свечаности поводом уручења награде. Васићу је награду у име града Ниша уручила Адриана Анастасов, градска већница ресорно задужена за културу и туризам.

На овогодишњи конкурс пристигло је 46 књига издавача из Србије и Републике Српске, тако да је жири имао огроман и озбиљан посао. Основни мотив за покретање ове награде је потреба да се најмлађим читаоцима приближи књига, читање, писање, а не интернет и друштвене мреже. Циљ и смисао ове награде није само награђивање аутора најбоље књиге за децу већ и свеукупна комуникација с нишким основним и средњим школама, помагање оснивања и рада књижевних и читалачких секција, клубова и друштава у школама, афирмација првих искустава младих писаца и свеобухватна промоција књиге међу децом и младима, рекла је Адриана Анастасов.

Жири у саставу професор књижевности за децу и књижевни критичар др Душица Потић, председница жирија и чланови професор књижевности и библиотекар Драгана Пешић Главашевић и песник Дејан Алексић једногласно је донео одлуку да овогодишњу награду додели апатинском писцу.

Роман “Шушшшти шевар” потврђује пишчеве доминантне одлике, а као своју особеност издваја поигравање жанровима и њиховим клишеима. На тај начин искорачује из класичне фантастичке књижевности ка актуелним поетичким тенденцијама, задржавајући тежњу ка добро испричаној причи, колико и дечју имагинацију, хумор и афирмативни поглед на свет, рекла је, између осталог, Драгана Пешић Главашевић, образлажући одлуку жирија. Награда се састоји од плакете и новчаног износа, а свечана додела организована је у Градској кући града Ниша.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *