ŽIVORAD SMILJANIĆ-APATINSKI NAPREDNJACI SU DILETANTI KOJI NEMAJU POJMA O SPORTU

APATIN POLITIKA SOMBOR SRBIJA STRANAČKA HRONIKA SVET VESTI VOJVODINA

SAOPŠTENJE

Povodom zasedanja Skupštine Sportskog saveza Opštine Apatin, OO SPS Apatin je izdao saopštenje u kome se citira izjava dr Živorada Smiljanića predsednika OO SPS-a Apatin u vezi  sa finansiranjem sporta u apatinskoj opštini.

„Svi se dugi niz godina znamo, jer ko se jednom upusti u vode sporta, to ga ceo život nosi. Sreća je što smo mi bili sportski radnici i sami sportisti i onda je normalno da se kao predsednik opštine razumem u sport, jer sam mu celi život posvetio. Sedam godina sam bio predsednik boks kluba, dva puta ih uvodio u Prvu ligu, bio sam predsednik Bokserskog saveza Srbije, potpredsednik Bokserskog saveza Jugoslavije. Ne može sport da razume onaj koji se nikada nije bavio sportom! Mi smo imali 2004. predsednika opštine Milana Dražića koji nije imao pojma o sportu i normalno da oni to nisu razumeli. Sada, kada je došlo novo vreme i liberalni kapitalizam, kada su nam 20 firmi ugasili, i opšina je ostala u situaciji gde ne možemo od nikoga dinar da tražimo. Uzeo sam još program apatinske SNS u kojem se kaže da se što manje finansiraju klubovi. Evo pročitaću vam ukratko šta piše u njihovom programu: 1) Bavljenje sportom kao zdrav život, 2) Razvijanje sportskih talenata, 3) Tri sportska događaja sa teritorije Apatin će finansirati, 4) Jedan sportski klub iz Apatina iz prve i jedan sportski klub iz Apatina iz druge kategorije po čijim će rezultatima Apatin biti zapažen na nivou Srbije i 5) Jedan predstavnik Apatina na Olimpijskim igrama do 2020.godine.
Mi smo imali fudbalski klub „Mladost“ u Superligi, a od četiri rukovodioca tri su završila u zatvoru! U toj tada ekipi nije igrao niti jedan Apatinac. Tada je Pivara godišnje izdvajala za fudbalski klub 1.000.000 evra. Danas bez podrške opštine klubovi ne mogu opstati!
U razgovoru sa jednim slovenačkim privrednikom sam rekao da naša Opština finansira takmičenje SVIH KLUBOVA, a on mi je odgovorio da u svetu ne postoji sredina koja finansira sve klubove. Iz SNS kažu da ako dođu na vlast, finansiraće tri sportska događaja godišnje. Pa, koliko mi svake godine imamo sportskih događaja koje finansiramo?! Imamo turnire u malom fudbalu zimi i let, pa godišnji atletski maraton, organizovali smo prventva u kajaku, prvi u Srbiji smo organizovali turnir u odbojci na, pa tri svetska prvenstva u kuglanju, biciklističke trke, košarkaške turnire, bokserske revije, čovek se ne može ni setiti šta smo sve organizovali barem 15-20 sportskih događaja imamo godišnje.
Za 12 godina smo u sport uložili 400 miliona dinara uložili. Da li je neko u Srbiji to postigao u ovako kratkom vremenu? Hala u Sonti i Prigrevici je koštala 1.000 000 evra, uzeli smo kredit na pet godina uz grejs period od godinu dana i otplatili u rekordnom roku. Kada sam to bio predložio na Skupštini, onda je opozicija iz Prigrevice i Sonte glasala protiv, a mi smo ipak Prigrevici obezbedili halu. Otvaranjem tih hala armija mladih počela je da se bavi raznim sportovima, a do tada u selima su postojala jedan ili dva kluba.
Na nesretnom skupu stranačkom skupu SNS o sportu jedan iz Prigrevice je pitao ministra Vanju Udovičića da li trebaju da plaćaju termine u hali, a on je odgovorio da treba da plaćaju! Dokle god smo na vlasti opština Apatina će finasirati sve sportske klubove i kolektive u našoj opštini. Sada su izbori, i vi se sada na ovim izborima borite za sebe i za opstanak klubova. Nema šanse kada bi došli ovi diletanti, koji se nikada sportom nisu bavili, da vas razumeju, jer niko koji se oglašava kao neki potencijalni rukovodilac nema pojma o sportu, jer se nikada njime nije bavio.
Verujem, što smo na delu i dokazali da je najbolja investicija naše opštine ulaganje u mlade. Prvo u školovanje kadrova, a zatim ulaganje u sport, da stvaramo zdravu decu, a samim tim imaćemo i zdravu naciju. I zato tvrdim da dok mi budemo vodili grad veliki deo iz budžeta odvajaćemo za sport, jer, kao lekar, znam da se to trostruko vraća kroz zdravlje mladih ljudi.“ rekao je Dr Smiljanić na tribini.
Svi sportski radnici Apatina, bez obzira na stranačku pripadnost su spozvani da dođu na ovaj skup. Niko se iz SNS-a nije pojavio, niti javio za diskusiju da ospori išta od onoga što je Dr Smiljanić rekao. Njima je lakše da saopštenjima manipulišu i obmanjuju javnost. Treba na kraju i to reći: dr Živorad Smiljanić je dobitnik najveće pokrajihske nagrade „Spartakove nagrade“ za životni doprinos sportu u 2015. godini.

Izvor-OO SPS Apatin