ЗЕМЉА ПРОМЕНИЛА ВИБРАЦИЈЕ ЗБОГ КОРОНЕ

IZBOR IZ ŠTAMPE SVET VESTI

Последњих месец дана, због пандемије ковидом 19 сведоци смо историјских промена у свакодневном начину живота Европљана. Све више градова је у својеврсном карантину, обустаљен је јавни саобраћај, раде само апотеке и продавнице прехрамбене робе. Међутим, нико није очекивао да ће се због карантина променити и начин на који „вибрира” наша планета.

Научници који проучавају дубинска кретања и сигнале известили су о паду сеизмичког шума, односно вибрација у кори планете, што би могла да буде последица прекида саобраћајних мрежа и других људских активности, пише „Нејчер”.

Томас Лекок, сеизмолог Краљевске опсерваторије Белгије, рекао је да се овакав пад сеизмичке буке обично догађа само накратко око Божића. Наиме, вибрације које производе возила у покрету и непрекидни рад индустријских погона проузрокују мања померања Земљине коре исто као и природни догађаји попут земљотреса. Иако су ефекти појединачних извора мали, заједно стварају јачи позадински шум због чега сеизмолози теже откривају друге сигнале који се јављају у истој фреквенцији.

Лекок је објаснио како подаци са сеизмографа опсерваторије показују да су мере за сузбијање ширења новог коронавируса у Бриселу последица пада сеизмичке буке за око једну трећину. Мере које спомиње укључују затварање школа, ресторана и других јавних простора од 14. марта и забрану свих путовања од 18. марта.

Због привременог пада сеизмичког шума, до кога је дошло услед људске активности, белгијска опсерваторија може боље да открије остале таласе у истој фреквенцијској зони као и шум који ствара саобраћај. Површински сеизмограф сада је готово подједнако осетљив на ситне потресе и експлозије каменолома као и детектор који се налази на дубини од 100 метара и може боље и брже да утврди локације новонасталих потреса.

Белгијски сеизмолози нису били једини који су приметили ефекат карантина на кору наше планете. Селест Лабеџ, студенткиња геофизике на Институту за технологију у Калифорнији, написала је да је сличан пад шума забележила и станица у Лос Анђелесу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.