ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ СРБИЈЕ ВАЖИ У 20 ЕВРОПСКИХ ДРЖАВА

DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Држављани Србије, који имају оверену здравствену књижицу, а разболе се током туристичког боравка у иностранству, имају право на лечење о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) у 20 европских држава.

У РФЗО напомињу да осигураници имају право на лечење о трошку Фонда само у случају хитне медицинске помоћи „како би се отклонила непосредна опасност по живот и здравље“.

Републички фонд за здравствено осигурање има склопљене међудржавне уговоре са Аустријом, Белгијом, БиХ, Бугарском, Великом Британијом, Италијом, Луксембургом, Мађарском, Северном Македонијом, Немачком, Пољском, Румунијом, Словачком, Француском, Холандијом, Хрватском, Црном Гором, Чешком, Словенијом, Турском.

Приликом одласка у те земље неопходно је да осигураници прибаве двојезични образац – потврду, која се издаје у филијалама РФЗО на основу налаза и мишљења Лекарске комисије да осигураник не болује, односно да није боловало од акутних или хроничних болести у последњих 12 месеци.

Најчешћа дестинација српских туриста током лета је Грчка са којом РФЗО нема потписан међународни споразум.

Путно здравствено осигурање у том случају, пре поласка на море, може се купити код било које осигуравајуће куће, али и у филијалама РФЗО.

Путна полиса РФЗО омогућава осигуранику да се у случају потребе обрати најближој здравственој установи у месту у коме се затекне ван земље.

У РФЗО напомињу да ће трошак у свакој здравственој установи у иностранству бити рефундиран, уз рачун и медицински документ, а рок за исплату је 14 дана.

Скоро све осигуравајуће куће имају у свој понуди и путно здравствено осигурање.

Комапанија „Дунав“ обезбедила је покриће неопходних медицинских трошкова 24 сата дневно, 365 дана у години. Осигураници могу бити лица до навршених 85 година живота.

Путничко здравствено осигурање се може закључити као индивидуално, групно, али и породично.

Током летњих месеци, док траје сезона годишњих одмора, у Дунаву су обезбедили 10 одсто попуста за путничко здравствено осигурање, уколико се полиса закљуцује у пословницама „Дунав осигурања“, односно 15 посто попуста за куповину онлине полисе.

Путничко здравствено осигурање за Грчку, најчешће одредиште српских туриста током лета, за 10 дана са попустом за одрасле особе кошта 1.227 динара,а за децу 675 динара. Породична полиса се може закључити по цени од 2.821 динар и укључује две одрасле особе, а број деце старости до 19 година није ограничен. Групна полиса одраслу особу кошта 1.104 динара, а за децу 613,00 динара.

Путничко здравствено осигурање покрива амбулантно лечење, набавку неопходних лекова и медицинског материјала, превоз до најближе здравствене установе, болничко лечење, превоз у државу пребивалишта, стоматолошке интервенције. (РТВ, Танјуг)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.