ZBOG BLOKADE RADA SPORTSKOG SAVEZA OPŠTINA DIREKTNO POMAŽE SPORTSKIM KLUBOVIMA

APATIN DRUŠTVO SPORT VESTI

Iako je takmičarska sezona u većini sportskih klubova u opštini Apatini odavno počela, evidentni su se problemi u funkcionisanju i radu većine klubova jer nisu bili u mogućnosti da izmiruju obaveze prema svojim savezima, sudijama i delegatim a čiji je uzrok bojkot u radu aktuelnog vodstva Sportskog saveza.

Kako bi klubovima kojima je to trenutno najneophodnije pomogla da premoste ovaj problem i nastave svoja takmičenja, lokalna samouprava je pronašla privremeno rešenje u finansiranju.Privremenu pomoć su dobili fudbalski klubovi OFK Mladost Apa, Bratstvo iz Prigrevice, Jedinstvo sa Ribareva, Terekveš iz Svilojeva, Partizan iz Kupusine i Dinamo iz Sonte. Pored ovih fudbalskih klubova sredstva su dobili i ženski i muški kuglaški klub Apatin i Kuglaški klub Junaković iz Prigrevice.

-Ovo je samo privremeno rešenje dok se ne reši problem u radu Sportskog saveza. Ovim klubovima je bila neophodna pomoć, odnosno sredstva, koja im Sportski savez nije isplatio zbog novonastale situacije i blokade rada.-rekao je Slobodan Bačić.

Đorđe Jovanić iz Kuglaškog kluba Apatin kaze da je situacija za njih bila alarmanta. – Imali smo dosta obaveza prema sudijama i delegatima jer smo od prva tri kola dva puta bili domaćini, a rok za plaćanje sudija i delegata je do narednog kola. Dobili smo rok koji ćemo nakon ove pomoći uspeti da ispoštujemo. Još jedan od problema bila je i neplaćena kotizacija za jesenji deo prvenstva koju smo morali da izmirimo do 25. avgusta, ali je i Kuglaški savez Vojvodine izašao u susret našem klubu i u ovoj situaciji.-rekao je Jovanić.

Predsednik OFK Mladost Apa , Marko Đumić za naš radio je rekao kako je ova pomoć došla u pravom trenutku. -Dobili smo već nekoliko opomena da izmirimo svoje obaveze prema savezu i njihovim ljudima. Takmičenje jednostavno mora da se igra, a troškovi se nagomilavaju i bez sredstava od Sportskog saveza većina klubova ne bi mogla da se takmiči. Zahvalio bih se lokalnoj samoupravi na ovoj pomoći i nadam se da će se vrlo brzo nastaviti rad Sportskog saveza kako klubovi ne bi bili dovedeni u bezizlaznu situaciju. – dodao je Đumić.

I ženski kuglaški klub nalazio se u sličnoj situaciji, a neprilike su bile utoliko veće jer se takmiče u najvišem rangu takmičenja pa su i kazne za kašnjenje sa uplatama drastično više. -Opština nam je izašla u susret već sa lekarskim pregledima jer devojke nisu mogle da natupe bez overenih knjižica, velika pomoć nam je ovakva gest jer na vreme stižemo da izmirimo obaveze i da ne plaćano penale za kašnjenje koji mogu da budu u visini i do 30 hiljada dinara. – rekla je za radio Dunav Biljana Popović, predsednik ŽKK Apatin.

O krizu u Sportskom savezu govorio je i predsednik opštine Apatin, Radivoj Sekulić gostujući u emisiji “Direktno”. -Ta kriza je počela  promenom vlasti, zato što pojednici zauzimaju stav da je SS formiran zbog njih, a ne zbog dece i sportskih klubova. Ako je planirani budžet za SS 8-9 miliona, ne mogu zaposleni u SS da troše 4 miliona, ja sam više da se i ta 4 miliona daju toj deci i klubovima. Problem je nastao što su pojedici štiteći svoje radno mesto, a ima ih 7,  u jeku priprema i prijavljivanja klubova za takmičenja uzeli kolektivni godišnji odmor i napustili svoja radna mesta i na taj način blokirali rad SS pa deca nisu mogla da idu na lekarske preglede, niti da obave neophodne prijave. Nakon toga su  uzeli neplaćeno i to opet u vreme kada treba da se plaćaju kotizacije, sudije, delegati i ostali troškovi oko takmičenja. Međutim, ima u SS ljudi koji normalno razmišljaju, koji se bave sportom i treniraju našu decu i to su normalni ljudi,  uglavnom pedagoški radnici, profesori fizičkog, bivši sportisti. Oni su ocenili da je ipak pametnije da dođu kod nas, a pojedini članovi upravnog odbora su dali ostavke i došlo je vreme da se sazove nova skupština i da se izabere novi sekretar. Nadam se da će to brzo da se desi jer imamo podršku članova SS i to će biti rešeno u roku od 2 nedelje.- rekao je Sekulić.