PČELARI PRIVODE KRAJU NAJGORU GODINU U POSLEDNJIH OSAMDESET

APATIN DRUŠTVO VESTI

Prema procenama Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), pčelari su ove godine zbog nepovoljnih vremenskih prilika pretrpeli elementarnu nepogodu i proizveli samo oko 1.100 tona meda, što je oko pet puta manje od godišnjeg proseka. Zamenik predsednika SPOS Milutin Petrović rekao je da je ova godina najgora u poslenjih osam decenija, zbog čega će gubici pčelara biti ogromni.

– Bagrem i livada nisu medili, a ono malo meda prikupljeno je od lipe i cveta industrijskog bilja. Može se reći da su pčelari ove godine pretrpeli elementarnu nepogodu, rekao je Petrović.

Rade Stevanović, predsednik društva pčelara “Dunav” Apatin” kaže da su pčelari iz naše opštine imali solidnu godinu, jer su za razliku od kolega u centralnoj Srbiji, zahvaljujući paši suncokreta uspeli da nakupe med za prihranu pčela tokom zime, a ostalo je nešto i za vrcanje.

Stevanović kaže da je cena meda na svetskom tržištu u padu, pa je cena suncokretovog meda na veliko u našoj zemlji između 1,8 i 2 evra po kilogramu, a deficitarni su begremov i livadski med. On je napomenuo da je u toku akcija suzbijanja falsifikovanog meda koji se prodaje u trgovačkim lancima i apelovao na građane da med kupuju isključivo kod pčelara koje poznaju i u koje imaju poverenja.

Zamenik predsednika SPOS Milutin Petrović rekao je da će Srbija i pored izuzetno loše sezone, i ove godine izvesti oko 2.000 tona meda zahvaljujući zalihama preostalim od prošle godine, ilustrujući to podatkom da je u prvih šest meseci ove godine izvezeno 943 tone, u vrednosti od preko četiri miliona dolara. Najviše meda plasirano je na tržišta Nemačke, Italije, Norveške, Austrije i drugih evropskih zemalja, koje veoma cene naš med koji je među najkvalitetnijim u svetu, kazao je Petrović.