ЗАВРШЕНА НЕДЕЉА ПОЗОРИШТА У СОНТИ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Позоришни фестивал „Недеља позоришта“ који се одржава већ шест година у Сонти завршен је у недељу 18. октобра.

Због ситуације изазване пандемијом корона вируса, фестивал је био одлаган неколико пута, па се ове године није одржао у јуну, као иначе. „Недеља позоришта“ започета је у понедељак 12. октобра, а током њеног трајања домаћој публици је био представљен занимљив програм који се по много чему разликовао од досадашњих. Оно што се није променило јесте да су и ове године додељиване награде позоришним групама и награде жирија публике за глумачка остварења.

На самом отварању наступили су Театар савременог и имерзивног позоришта ТИТЕ из Новог Сада у музичко-сценском перформансу „Пловидба“ у режији Владислава Велковског. Награда за невербални сценски израз додељена је овом театру, а награду жирија публике однела је Јелена Мајсторовић.

Други дан фестивала наступио је Драмски студио ЦЕКОС-а са представом „Пиле теткино“ у режији Николе Добријевића, а награду жирија публике добио је Далибор Матин за улогу Васе Пикаса.

Среда и четвртак су били резервисани за радионице за децу основношколског узраста. Теме радионица биле су равноправност и мултикултуралност кроз позориште. Петог дана фестивала публика је могла да ужива у наступу стенд ап комичара Радомира Несторовића који је забављао присутне у ресторану Старс у Сонти.

У суботу је публика први пут могла да ужива у правом Бродвејском спектаклу, мјузиклу „Little shop of horrors“ у извођењу театра Ruma High School Theater у режији Марије Ратанчић. Представа је изведена на енглеском језику, што је новина за фестивал, а театру је додељена награда за музичко-сценски израз. Награда жирија публике додељена је Адријани Кржић.

Последњег дана фестивала публика је представу могла да прати из удобности својих домова будући да је приказивана онлајн путем фејсбук странице ЦЕКОС-а. Телепорт театар се представио публици на овај начин представом „Ствар избора: Зашто слушам Марчела“ у режији Уроша Младеновића.

Одржавање фестивала протекло је уз неизоставну помоћ волонтера, као и поштовање свих превентивних мера, а уз финансијску подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.