ZAVRŠENA LICITACIJA ZEMLJIŠTA U APATINU

APATIN SRBIJA VESTI VOJVODINA

Prošle nedelje je u velikoj Sali SO Apatin završen  postupak davanja u zakup oko 920 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta sa područija Opštine Apatin.Licitiralo se za površine sa  katastarske opštine „Apatin“ 1,21 hektara, „Sonta“772,41 hektara, Svilojevo 18,38 hektara  i Kupusina 129,33 hektara.

U slučaju Sonte  nekoliko parcela najkvalitetnijeg zemljišta licitirano je od 61.000 dinara za godinu dana, u odnosu na početnu cenu zakupa izlicitirani iznosi su često i dva do tri puta veći. Da podsetimo sa 61.000 dinara sada može da se kupi skoro četiri tone pšenice!

U ponudi je, inače, bilo oko 1.336 hektara, a početna cena po hektaru, u zavisnosti od kvaliteta zemljišta, kretala se od 1.600 do 26.000 dinara.Novi zakupci zemljišta bili su u obavezi da polože 20 %  od početne cene pre licitacije zemljišta a ostatak izlicitirane cene su u obavezi da uplate do zaključenja ugovora o zakupu.Ugovor se potpisuje na dve godine a pravo učešća na licitaciji su imala sva pravna i fizička lica koja po osnovu zakupa iz predhodnih godina nemaju neizmirenih obaveza.

Od izdavanja u zakup “društvenog”  zemljišta, opština  će na području grada  Apatina „ubrati“ znatno više novca nego predhodnih godina (22 miliona). U budžet lokalne samouprave sliva se 40, a u republički i pokrajinski budžet po 30 procenata ubranog novca.
Potpisivanje prvih ugovora se može očekivati oko nove godine jer konačnu ocenu rada Komisije za sprovođenje postupka licitacija daće Opštinsko veće, a izveštaj usvaja Skupština Grada.

Zakup zemljista pdf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *