ZAVRŠEN 3. MINI POZORIŠNI FESTIVAL U APATINU -U SALI NEDOSTAJALA JEDINO PUBLIKA

APATIN KULTURA VESTI

Spuštanjem zavese na predstavu „Duet za solistu“ Narodnog pozorišta Sombor u Velikoj sali Opštinskog kulturnog centra završen je trodnevni 3. Mini pozorišni festival. Publika je u tri dana imala priliku pogledati tri predstave, komediju „Deset na jedan“ u režiji i izvedbi Tatjane Kecman iz Beograda, i dve drame: „Žene“ Amaterskog pozorišta „Vladimir Popović“ iz Vrbasa i već pomenutu „Duet za solistu“.
– Možemo se pohvaliti da smo pozorišnoj publici obezbedili tri predstave visokog kvaliteta. U ponedeljak je bila urnebesna komedija, publika je izašla nasmejana, što nam je drago. U sredu i četvrtak smo pogledali dve drame sa teškim temama, ali smatramo da u našem pozorištu trebamo imati i takve predstave. Ono što mi je pričinilo nezadovoljstvo je što nismo imali potpuno popunjenu salu ni za jednu predstavu. Publika je bila skromna, predstave su gledali naši redovni ljubitelji pozorišta, ali to ne znači da Festival nećemo organizovati i sledeće godine. Uvešćemo još neke promene, bićemo bolji. Naše je da nudimo predstave, a kako će publika reagovati je nepredvidivo. Nadamo se da će prepoznati kvalitet Festivala i podržati ga u većem broju sledeće godine, rekla je Danijela Obradović, direktor OKC.
Amatersko pozorište iz Vrbasa govorilo je o aktuelnoj temi nasilja nad ženama. Na sceni su šest glumica, Kristina Radovac, Biljana Kovačević, Nada Lenđer, Nevenka Milanovski Goronić, Maja Baucal i Violeta Klopan, prikazale različite sudbine zlostavljanih žena.
– Ova predstava je autorski projekat glumica koje učestvuju u njoj i režisera Fuada Tabučića. Okupili su se u želji da daju svoj glas najvećoj pošasti našeg društva, nasilju nad ženama i drugima. Tema je aktuelna, a glumice su joj pristupile velikim emocijama. Tekst je kombinacija dela ispovesti žena iz Sigurne kuće, a deo samih glumica, izjavila je Ljubica Delibašić, urednik filmske redakcije.
U predstavi „Duet za solistu“ irali su Ivana V. Jovanović i Srđan Aleksić.
– Publika je disala sa nama i meni je to divno. Istina, bilo ih je malo, ali nema veze kada ovako reaguju. Tekst je rađen po čuvenoj violočelistkinji Žaklin di Pre koja se razbolela od multiple skleroze i prestala da svira. Imam veliku empatiju sa tom ženom kojoj se prekinula karijera. Meni je gluma život, a mom liku je bila violina i morate da se poistovetite s njom. Predstavu je radila mlada rediteljka Nataša Radulović i mislim da je dobro postavila na scenu, kaže glumica Ivana V. Jovanović.
– Ovo je nova predstava, na jedan od značajnijih tekstova Toma Kempinskog i prvi put je postavljen na scenu u našoj zemlji. Igramo je godinu dana i odigrali smo je preko dvadeset puta. Sa njom smo učestvovali na značajnom festivalu u Rusiji, bili u „Koljada teatru“ kod Nikolaja Koljade, jednog od najvećih živih dramskih pisaca današnjice, igrali je na najvećim srspkim scenama. Priča govori o razotkrivanju, šta bolest radi ne samo telu violinistkinje, nego i njenoj psihi i ličnosti. Tema nije svakodnevna i nije laka, ali je pozorišna i scenski potentna, rekao je glumac Srđan Aleksić.
Na kraju svakog dana Festivala učesnicima su uručene zahvalnice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.